Preţul energiei pe bursă pentru vineri, mai mare cu aproape 30% faţă de ziua de joi

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM continuă să fie extrem de volatil în această perioadă, cotaţiile pentru ziua de vineri fiind mai mari cu aproape 30% decât cele de joi, conform datelor publicate pe site-ul operatorului pieţei.
Economica.net - joi, 24 aug. 2017, 12:27
Preţul energiei pe bursă pentru vineri, mai mare cu aproape 30% faţă de ziua de joi

Astfel, preţul mediu al energiei cu livrare în ziua de vineri, 25 august, este 376 de lei pe MWh, după ce, joi, cotaţiile medii au fost de 296 de lei pe MWh. Preţurile de acum din piaţă sunt de peste trei ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Spre exemplu, pentru ziua de 24 august 2016, preţul mediu pe Piaţa pentru Ziua Următoare (piaţa spot) a fost de 109 lei pe MWh.

Joi la ora 14:50 producţia de energie în hidrocentrale ocupa primul loc, acoperind 29,78% din total, cu 1.927 MW. Pe locul doi se află cărbunele, cu 1.862 MW, care acoperă 28,77% din total. Producţia de energie regenerabilă este compusă din fotovoltaice – 764 MW, adică 11,81% din total, şi de eoliene – 147 MW sau 2,27% din total.

De menţionat este şi faptul că joi dimineaţă a fost deconectată una dintre cele două unităţi de la Cernavodă, astfel că energia nucleară, care este una dintre cele mai ieftine, asigură doar 10,32%, faţă de circa 20% în mod normal.

Preţul energiei în România rămâne cel mai mare din regiune, similar cu cel din Ungaria. Deşi pe unele intervale orare preţurile din cele patru ţări cuplate (România, Ungaria, Slovacia şi Cehia) sunt similare, în anumite perioade ale zilei cotaţiile în România şi Ungaria sunt considerabil mai mari. Spre exemplu, în intervalul 17, în România şi Ungaria energia costă 109 euro pe MWh, iar, în Slovacia şi Cehia, 37 euro, respectiv 36 de euro.

Autorităţile din sectorul energetic spun că monitorizează situaţia.

‘Încă de acum patru săptămâni ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discuţii atât cu ANRE, cât şi cu Consiliul Concurenţei, pentru că au fost semnalate posibile aspecte de concurenţă sau neconcurenţă. Am cerut domnului Havrileţ (preşedintele ANRE – n.r.) să facă o analiză să zică dacă sunt decizii pe care trebuie să le luăm. Am avut discuţii cu directorul OPCOM şi am analizat să vedem care sunt problemele, să vedem de unde apar preţurile şi anomaliile din preţuri’, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, la începutul acestei luni.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) susţin că aceste preţuri sunt cele corecte.

‘Poziţia ANRE este că preţurile din acest moment reflectă condiţiile din piaţă. Adică ne confruntăm cu o situaţie de hidraulicitate foarte redusă care s-a mai întâmplat de câteva ori în decursul timpului, iar rezultatele au fost aceleaşi, adică o scădere a ofertei de vânzare în general, în piaţă, care s-a reflectat în special în PZU (piaţa spot – n.r.) cu o creştere a preţurilor. Deci creşterea preţurilor este un lucru normal în aceste condiţii. Această reacţie a pieţei este considerată un lucru pozitiv. Dacă piaţa nu ar reacţiona în acest condiţii, atunci am avea o problemă’, a declarat Natalia Vlad, director general al Direcţiei Piaţa de Energie din cadrul ANRE, la finele lunii iulie.

Ea a arătat că ANRE a analizat dacă preţurile au fost influenţate şi de alţi parametri.

‘Avem o structură de monitorizare foarte bine pusă la punct. Rezultatele au fost că nu s-a sesizat în această perioadă, pe analizele comune cu OPCOM, comportamente care să denatureze preţul pe PZU, comportamente care să ne conducă la suspiciunea de manipulare’, a continuat reprezentanta ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va......
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...