Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM creşte marţi cu 20%. România va importa electricitate toată ziua

Preţul energiei electrice pe piaţa spot (PZU) a bursei de specialitate OPCOM, cu livrare în ziua de marţi, a ajuns la 314 lei pe MWh, fiind cu aproape 20% mai mare decât preţul energiei cu livrare luni, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului pieţei.
Economica.net - lun, 09 oct. 2017, 13:33
Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM creşte marţi cu 20%. România va importa electricitate toată ziua

Vârful de preţ este de 511 lei pe MWh şi va fi atins în intervalul 20 al zilei de marţi, respectiv între orele 19:00 şi 20:00.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, a declarat, pentru AGERPRES, că una dintre cauze este prognoza extrem de mică privind producţia de energie eoliană pentru ziua de marţi.

‘Mă aşteptam la cotaţii mai ridicate pentru mâine, însă nu estimam un preţ mai mare de 300 de lei pe MWh. Preţul pentru mâine, de 314 lei pe MWh, nu cred că este chiar un preţ real, cel mai probabil este cauzat de faptul că, după ce zilele trecute producţia de energie eoliană a fost foarte mare, se trece brusc la o perioadă de prognoză eoliană redusă’, a precizat Lungu.

Producţia de energie eoliană luni, la ora 15:30, era pe ultimul loc în topul surselor de generare a energiei electrice, cu doar 52 de MW, adică 0,72% din total, spre deosebire de ziua de duminică, în care energia eoliană era pe primul loc, cu 2.208 MW.

În plus, preţul a crescut şi în urma majorării consumului de energie electrică. Această creştere a consumului a venit în contextul unor zile friguroase, în care unele sisteme de încălzire centralizată nu au fost pornite, iar populaţia s-a încălzit cu echipamente electrice.

Consumul de energie luni, la ora 15:30, era de 7.133 MW, cu 6-7% mai mare decât la începutul săptămânii trecute.

Totodată, datele OPCOM mai arată că, marţi, România va avea aceleaşi preţuri cu Ungaria, iar ţara noastră va importa energie pe Piaţa pentru Ziua Următoare în toate intervalele orare. Cum energia electrică în pieţele cuplate curge spre zona cu preţul cel mai mare, acest lucru arată că, fără importuri, preţurile ar fi fost şi mai mari la noi, ceea ce înseamnă că, în România, costurile marginale sunt ridicate.

Luni, la ora 16:00, soldul import-export de energie electrică al României era pe plus, cu un import de 155 MW.

Preţurile din România şi Ungaria vor fi, marţi, cele mai mari din cele patru ţări cuplate (România, Ungaria, Slovacia şi Cehia)

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP Braşov. ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...