Preţurile de pe piaţa spot a energiei electrice de la Bucureşti (Piaţa pentru Ziua Următoare-PZU), administrată de Operatorul Comercial al Pieţei (OPCOM) cresc de mai multe săptămâni. Potrivit datelor OPCOM, preţul mediu al energiei vândute în bandă era, pentru data de 22 august, de 313 lei/MWh, în uşoară scădere faţă de preţul din 21 august (322 de lei).
La jumătatea săptămânii trecute, pe 15 august, preţul mediu al energiei vândute în bandă era de doar 226 de lei, iar la începutul lunii august, preţul era de doar 166 de lei, pentru acelaşi tip de energie.
Pentru energia livrată în vârf (orele 09-22), preţul mediu pe PZU era de 184 de lei la începutul lunii, 208 lei la 15 august, pentru ca, la 22 august să ajungă la 346 de lei MWh. În mod tradiţional, cea mai scumpă energie care se tranzacţionează este cea aferentă orei 21.00. În data de 22 august, preţul la acest interval orar sărise de pragul de 400 de lei/MWh (406 lei), preţ care nu a mai fost atins de multă vreme pe piaţa spot.
De ce cresc preţurile
„Este o problemă cu Dunărea, este mai scăzută, eolienele nu au prea funcţionat în această perioadă şi aceasta este cauza. S-au mai văzut astfel de puseuri de preţ, dar problema este că pe toate platformele OPCOM preţurile sunt în creştere până la sfârşitul anului. Cred că vom mai avea scăderi, dar nu cred că vom mai ajunge la nivelurile de la începutul verii”, ne-a declarat Petre Stroe, CEO al MET Holding, unul dintre cei mai mari furnizori privaţi şi traderi de pe piaţa românească.
Pe de altă parte, alte voci din piaţă spun că preţurile au mai crescut şi ca urmare a creşterii de pe alte pieţe europene (cea românească este cuplată) dar şi pe fondul unei creşteri a consumului, generată de temperaturile mai ridicate.
Creşterile de preţ de pe piaţa spot influenţează facturile consumatorilor finali, dar nu în aceeaşi măsură. Energia pentru consumatorii finali este cumpărată mai ales prin contracte bilaterale, iar achiziţiile de pe PZU vin doar să acopere ce nu au contractat furnizorii pe termen lung pentru consumatorii lor. Tranzacţiile pe PZU reprezintă circa 40% din consumul naţional de electricitate.
Potrivit datelor Transelectrica, în 20 august (ultimele cifre disponibile înainte de publicarea acestui text), consumul de energie electrică al României mediu orar a fonst de 6.651 MW, iar puterea medie produsă a fost de 6.628 MW, România importând energie la o putere orară medie de 22 MW.