Preţul Fondului Proprietatea, la maximul ultimilor doi ani

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au apropiat de cel mai mare preţ înregistrat vreodată, după ce, astăzi, au crescut cu  3%. FP se cotează la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Creşterea se datorează achiziţiilor fondurilor de investiţii, stimulate de sentimentul pozitiv de pe pieţele externe.
Adrian N. Ionescu - mie, 06 mart. 2013, 11:26
Preţul Fondului Proprietatea, la maximul ultimilor doi ani

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) se vindeau cu 0,618 lei / acţiune la jumătatea sesiunii de tranzacţionare de  la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu 2,91% peste preţul de închidere de ieri (marţi).

Este cel mai mare preţ din 7 martie 2011, încoace. Pe parcursul zilei de azi s-a ajuns la un maxim de 0,622 de lei / acţiune, nivel care se înregistra la numai o săptămână de la listarea la BVB.

Dar maximul istoric de 0,675 lei / titlu, din prima zi de tranzacţionare, 25 ianuarie 2011, era doar rezultatul operaţiunilor brokerilor de stimulare a pieţei, obişnuite în primele ore de prezenţă la cota bursei.

Acum, administrarea Fondului  de către Franklin Templeton a convins fondurile de investiţii că acţiunile FP constituie un plasament profitabil.

Astfel, fondurile de investiţii de risc administrate de compania americană Elliott Associates, au ajuns să aibă o participaţie de de circa 16% din totalul acţiunilor FP, după investiţii de peste 100 de milioane de lei.

Fondurile Elliott (Manchester Securities Corp & Beresford Energy Corp) au fost şi cei mai mari cumpărători în acest an. Al doilea  cel mai mare acţionar este City of London Investment Management (4,3%, plus 5,3% sub formă de titluri warant), urmat de The Royal Bank of Scotland  (peste 5,2% din acţiunile FP).

Plasamentele în FP sunt profitabile nu doar teroretic (fondul are expunere consistentă pe cele mai mari companii energetice româneşti), ci şi practic, Fondul distribuind sute de milioane de lei anual.

De la listare, preţul acţiunilor FP a scăzut constant, cu excepţia primăverii de anul trecut, când fondurile de investiţii ajunseseră deja să controleze soarta Fondului şi plănuiau schimbarea politicii de administrare.

Acum, Fondului Proprietatea (FP) redistribuie către acţionarii săi aproape toate dividendele pe care le încasează şi, sub presiunea fondurilor de investiţii, a obţinut de la acţionari aprobarea de a da „dividende speciale“ din vânzarea de active din portofoliu, până la 20% din valoarea totală.

Fondului Proprietatea (FP) este cea mai atractivă acţiune de la BVB, asigurând, deseori, jumătate din lichiditatea bursei. 

FP a încheiat anul 2012 cu un profit net auditat de 567 milioane lei, în creştere cu 23,2 milioane lei (4,26%) comparativ cu cel din 2011.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a propus acţionarilor dividende totale de 561 de milioane de lei din profitul pe anul trecut, adică un dividend brut de 0,0408 lei/acţiune.

Te-ar mai putea interesa și
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. Și colaborarea cu stațiile ITP a fost afectată....
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...