Prețul gazelor cu vânzare în luna aprilie tranzacționat la Central European Gas Hub – hubul din Viena la care se raportează zona noastră, a crescut azi la 287 de euro/MWh (ultimul preț, valabil la momentul redactării acestei știri), de la 195 de euro, pentru livrare cu aceeași scadență în data de 4 martie și 163 de euro, cât a fost prețul mediu în ziua precedentă.
La hub-ul cel mai lichid din Europa, TTF din Olanda, prețul contractat azi cu livrare în luna mai a ajuns la 297 de euro (creștere de aproape 60), iar cel pentru livrare în al doilea trimestru al anului 2022 la 294 de euro/MWh. Este adevărat că volumele tranzacționate sunt mici.
Cotația de 297 de euro/MWh este echivalentă cu un preț de 3.100 de euro pentru o mie de metri cubi de gaze.
Pe spot, prețul a crescut la peste 300 de euro la TTF (intraday) și la la 288 de euro la CEGH (ziua de mâine). La Bursa Română de Mărfuri azi nu s-au făcut tranzacții pentru livrări la termen, iar pe piața intrazilnică cotația este de 935 de lei/MWh, deci sub 190 de euro, la fel, la volume mici. Predicția de coșmar a rușilor se dovedește conservatoare
Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, caând era vorba doar despre sancțiuni pentru proiectului gazoductului Nord Stream 2, oficialii ruși au spus că acest lucru va scumpi gazele până la nivelul de 2.000 de euro/mia de metri cubi în Europa.
„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, a scris fostul președintele al Rusiei, Dimitri Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Twitter.
CITEȘTE ȘI Ciucă: Avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria