Preţul gazelor în Europa creşte cu 30% după oprirea livrărilor prin Nord Stream
Luni dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat la 272 euro pentru un Megawatt oră (MWh). Cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 23%, ajungând la 256 euro pentru un Megawatt oră.
Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia. În primăvară, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.
Sâmbătă, Rusia ar fi trebui să reia fluxurile prin gazoductul Nord Stream dar nu a respectat termenul limită, din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune. Decizia a coincis cu anunţul G7 (principalele ţări industrializate din lume) privind un plan care vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru produsele petroliere şi ţiţeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai mult opţiuni pentru impunerea unei limite de preţ la energie.
„Este dificil transportul gazelor şi devine din ce în ce mai dificilă înlocuirea gazelor care nu vin din Rusia”, a apreciat Jacob Mandel, analist la Aurora Energy Research.
Costurile record ale energiei au forţat deja industriile mari consumatoare, cum ar fi producătorii de îngrăşăminte şi aluminiu, să-şi reducă producţia, şi au determinat guvernele UE să pompeze miliarde de euro în scheme de sprijinire a gospodăriilor.
În 9 septembrie este programată reuniunea miniştrilor Energiei din UE pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.
Duminică, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania, cea mai mare economie din UE şi cel mai mare consumator european de gaze, se pregăteşte pentru o oprire totală a livrărilor de gaze.
În cursa pentru livrări alternative de gaze, Germania a instalat terminale de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a primi în continuare gaze, şi vrea să construiască facilităţi LNG permanente.
Norvegia, un producător de gaze important din Europa, pompează o cantitate mai mare pe pieţele europene.
„E clar că se poate face mai mult pentru înlocuirea gazelor ruseşti cu importuri de GNL, dar când se va răci vremea şi cererea va creşte în Europa şi Asia, nu vor exista probabil cantităţi suficiente de GNL pe care Europa să le poată importa”, a avertizat Mandel.
Deja se constată o înăsprire pe piaţa globală a GNL, în urma redresării economiilor după pandemie, chiar înainte ca războiul din Ucraina să sporească dificultăţile de pe piaţă.