„Temperaturile prognozate pentru această iarnă vor rămâne peste media istorică a sezonului rece, dar ele sunt aşteptate să fie mai joase decât cele din ultimele două ierni, respectiv de la începutul conflictului din Ucraina. Temperaturile scăzute din luna noiembrie 2024 şi lipsa vântului au dus deja la o scădere rapidă a volumului de gaze din depozitele europene: 10% din gazele stocate la nivelul UE au fost extrase în ultima lună de toamnă (12% la nivelul României). Această evoluţie alături de potenţiala oprire a livrărilor de gaze prin Ucraina, programată pentru 1 ianuarie 2025, a determinat o creştere a preţului în luna noiembrie 2024 cu 23%, determinând ca preţul gazelor să atingă cel mai mare preţ din ultimele 12 luni”, a declarat Dumitru Chisăliţă.
Preşedintele AEI a subliniat că, în 79% din timp, România a fost net importator de energie electrică cu importuri maxime de 2.994 MWh/h, aproape de maximul capacităţilor de import ale României (3.500 MWh/h).
„Cel mai probabil şi în România vom vedea evoluţii în creştere a preţului gazelor pe bursa de la Bucureşti, fără a afecta preţul plătit de populaţie, dar cu impact puternic asupra bugetului de stat, urmare a creşterii sumelor ce vor fi compensate. Această situaţie se suprapune peste o situaţie îngrijorătoare la nivelul României, care vine din erorile realizate în ultimii 20 de ani în sistemul energetic, importurile masive care au existat în ultima lună. În luna noiembrie 2024, în 79% din timp, România a fost net importator de energie electrică cu importuri maxime de 2.994 MWh/h, aproape de maximul capacităţilor de import ale României (3.500 MWh/h) (sursa TTF). De remarcat că în această perioadă principalul producător de energie electrică au fost CET-urile pe gaze care au reprezentat maximul de producţie într o proporţie de 66% din timp. Cel mai probabil o bună parte din această iarnă va fi marcată de aceeaşi tendinţă”, menţionează sursa citată.
Preşedintele AEI a subliniat că evoluţia din această iarnă, cu temperaturi ale aerului prognozate sub cele din ultimii ani, va determina consumuri importante de energie electrică şi gaze în România, dar care nu ar trebui să afecteze siguranţa alimentării cu gaze a consumatorilor.
„Conform Transelectrica, sistemul energetic, la fel ca şi în această vară, va fi supus unei presiuni al echilibrării cererii cu oferta. Nu vor exista modificări în ceea ce priveşte preţurile plătite de consumatorii casnici. Dar cel mai probabil, la fel ca şi în vară, vom vedea evoluţii în creştere ale preţului energiei electrice pentru echilibrare, cu impact asupra bugetului de stat urmare a creşterii sumelor ce vor fi compensate pentru furnizorii de energie electrică”, a adăugat Dumitru Chisăliţă.