La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au scăzut cu 6,9%, după două zile de creşteri. Grupul italian Eni SpA se pregăteşte să-şi deschidă un cont în ruble la Gazprombank JSC, ceea ce-i permite în mod potenţial să îndeplinească cerinţele privind plata achiziţiilor în moneda locală a Rusiei, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres.
Patru cumpărători europeni au plătit în ruble şi zece şi-au deschis conturi la banca rusească, susţin surse de la Gazprom PJSC.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Tensiunile s-au accentuat miercuri, după ce Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria, deoarece nu au folosit noua procedură de plată. De asemenea, Kremlinul a avertizat că ar putea fi suspendate livrările către alţi cumpărători care nu plătesc în ruble.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.
”Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii”, a indicat Ursula von der Leyen.