Preţul gazelor pentru CET-uri nu va creşte până în 2021. România a obţinut acordul Comisiei Europene

Economica.net
25 11. 2014
elcen_16915500_48922600_59988600

România a obţinut permisiunea Comisiei Europene pentru a păstra neschimbate la 1 ianuarie 2015 preţurile la gazele naturale din producţia internă pentru centralele electrice de termoficare (CET), astfel că preţurile la energia termică livrată populaţiei racordate la sistemul centralizat nu vor creşte din această cauză, potrivit unor surse din cadrul Departamentului pentru Energie.

„Ministrul delegat pentru Energie a obţinut acordul Comisiei Europene pentru ca preţurile la gazele naturale pentru CET-uri, şcoli, grădiniţe şi spitale să rămână nemodificate până în anul 2021, aşa cum se întâmplă acum cu preţul gazelor livrate populaţiei. Vor creşte preţurile la gazele pentru IMM-uri, conform calendarului de liberalizare a pieţei convenit anterior”, au declarat sursele noastre.

Potrivit unor declaraţii de ieri ale unor oficiali ai Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), preţul energiei termice livrate populaţiei ar fi putut creşte cu până la 38% în această iarnă, dat fiind că de la 1 ianuarie, potrivit unei interpretări proprii, ar fi urmat ca şi producătorii de energie termică pentru populaţie (CET-urile) să cumpere întreaga cantitate de gaze necesare  la preţul pieţei (89 de lei pe MWh) şi nu la preţ reglementat, de 53 de lei.

ANRE a precizat că este nevoie de un nou act normativ din partea Departamentului pentru Energie pentru ca CET-urile să primească gaz la preţ reglementat, mai mic decât preţul pieţei. Departamentul pentru Energie a anunţat ieri că a primit solicitarea ANRE, a cerut date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării şi că  o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv CET–uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene.

Totuşi, chiar dacă atât în cazul populaţiei cât şi a producătorilor de energie termică preţurile la gazul extras din producţia internă nu se schimbă, factura este posibil să crească, în urma modifcării tarifelor de transport şi distribuţie, decise trimestrial de ANRE.