La Central European Gas Hub (CEGH), hubul de la Viena la care ne raportăm, gazul cu livrare ziua următoare se tranzacționa la prețul de 170 de euro/MWh, în condițiile în care ieri prețul era de 118 euro. Deci o creștere de preț de 44%. De asemenea, pe piața spot al Bursei Române de Mărfuri (BRM), azi, s-au plătit 793 de lei pentru 1 MWh de gaz, de la 518 lei/MWh ziua precedentă. Așadar, pe piața spot de la București (e adevărat, foarte puțin lichidă), prețurile crescut cu 53% în doar o singură zi.
Prețurile au crescut extrem de mult și pe piețele futures. Astfel, la CEGH, gazul cu livrare luna viitoare se tranzacționa la 162 de euro/MWh, ceea ce înseamnă o creștere de peste 31% în doar o zi – cotația de ieri pentru același produs era de doar 123 de euro. La BRM nu s-au făcut tranzații cu gaze pe piețele la termen azi, până la momentul redactării acestei știri.
Prețurile cresc deși livrările de gaze rusești către Europa prin conducte nu au fost și nu sunt nici acum afectate de război, dar teama de posibile noi sancțiuni care ar afecta livrările fizice duce piața sus.
Fluxurile din conductele rusești către Europa continuă în mod normal, potrivit lui Alex Froley, analist de piață la Independent Commodity Intelligence Services., care a făcut această declarație pentru CNN. Dar există „multă incertitudine și îngrijorare cu privire la modul în care lucrurile s-ar putea schimba”, a spus el.
CNN a arătat că prețul angro al gazului a crescut în Europa până la nivelul record de 194 de euro (215 dolari)/MWh, mai mult decît ublu față de vinerea trecută.
Froley a menționat că Regatul Unit a interzis intrarea în porturile sale a navelor deținute și controlate de Rusia, ceea ce ar putea perturba transporturile de gaze naturale lichefiate din Rusia, care reprezintă între 3% și 4% din aprovizionarea cu gaze a Marii Britanii
„Traderii sunt îngrijorați că și Europa continentală introduce o interdicție similară asupra navelor rusești”, a spus el.