Gazele pentru populaţie s-ar putea scumpi mai puţin decât prognozase Guvernul

Economica.net
05 04. 2014
gaze_gaz_65865500_32296000_11832400_42392800

Preţul gazului livrat consumatorilor casnici are şanse mari să nu crească cu 10%, aşa cum arătau estimările iniţiale, ci cu mult mai puţin, spune preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ. „Deja vedem cum preţul curentului a scăzut, într-o parte din ţară, cu 2%. Evoluţia favorabilă de pe piaţa gazului şi modificarea coşului de gaze ar putea aduce scumpiri mai mici decât prognozat, chiar cu câteva procente”, a spus Havrileţ. 

De la 1 aprilie, preţul final al gazului a scăzut, în jumătate din ţară(clienţii GDF Suez), cu 2% , din cauza scăderii costurilor cu tarifele de distribuţie aferente celei de-a treia perioade de reglementare, şi a crescut cu 1,7% pentru cealaltă jumătate de ţară, E.ON Moldova.

În acest an, preţul final al gazului ar fi trebuit să crească cu circa 10%, după alte 10%, anul trecut, conform programului de liberalizare convenit cu FMI. Totuşi, acest scenariu are toate şansele să nu se realizeze, spre fericirea consumatorului român. Odată pentru că liberalizarea din acest an s-a suprapus cu reevaluarea tarifelor de distribuţie şi, a doua oară, pentru că  ANRE a modificat substanţial coşul de gaze, în sensul reducerii la minim a importurilor, în ideea de a avea o cât mai mare proporţie de gaze interne, de două ori mai ieftine decât cele ruseşti. Din 1 aprilie, coşul de gaze pentru populaţie este compus din 98% gaz intern şi doar 2% importuri, de unde, în ultimii doi ani, acesta conţinea 5% importuri.

Programul de liberalizare pentru acest an prevedea o creştere a preţului gazului cu 2%, de la 1 ianaurie, cu 2%, de la 1 aprilie(ceea ce nu s-a întâmplat), 3%, din 1 iulie, şi alte 3%, din 1 octombrie. Acest caldendar nu mai este valabil.

Preţul gazului rusesc, care stabileşte referinţa pentru liberalizare, este în scădere continuă d ela începutul anului. De la 420 de dolari pe mia de metri cubi, a ajuns la 360-370 de dolari, iar estimările ANRE pentru sfârşitul anului arată un prag de 300 de dolari. Un preţ mai mic pentru gazul rusesc înseamnă un nivel mai scăzut al pragului de liberalizare.

România şi asumat ca, până în 2018, să liberalizeze în totalitate preţul gazului pentru consumatorii casnici.