AO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna septembrie 2016, acest indice a crescut cu 2,9% comparativ cu luna august, până la un nivel de 170,9 puncte. Preţul produselor lactate a crescut cu 14%, cel mai mare avans înregistrat după luna noiembrie 2009, în timp ce preţul zahărului a urcat cu 6,7%.
‘Actuala creştere de preţuri se datorează aşteptărilor potrivit cărora scăderea producţiei de lapte în Uniunea Europeană şi un debut slab al anului agricol în Oceania vor duce la limitarea cantităţilor disponibile la export, după oferte în exces în ultimii doi ani’, a subliniat FAO.
Separat, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind recolta mondială de cereale în 2016 – 2017, prognozând o producţie record de 2,569 miliarde tone, cu 1,5% sau trei milioane tone mai mare decât producţia record înregistrată în 2015.
Producţia mondială de grâu ar urma să urce până la 742,4 milioane de tone, ca urmare a unor recolte peste aşteptări în Rusia, SUA şi India. În acelaşi timp, pentru prima dată în ultimii trei ani, producţia mondială de orez ar urma să urce comparativ cu anul precedent, cu 1,3% până la 497,8 milioane tone, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.