Prețul mediu spot al energiei electrice din România scade pentru a doua lună la rând

Prețul mediu al energiei electrice din piața spot a scăzut și în septembrie față de luna precedentă, pentru a doua oară la rând. Dar, cu un nivel de 544 de lei/MWh, încă este mai mare față de cel de acum un an.
Mihai Nicuţ - lun, 30 sept. 2024, 15:29
Prețul mediu spot al energiei electrice din România scade pentru a doua lună la rând

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, a fost, în septembrie, de 544 lei/MWh, potrivit datelor obținute de noi – operatorul pieței, OPCOM, va publica cifrele probabil zilele următoare.

Dat fiind că, în august, același preț mediu a fost de 631 de lei/MWh, am avut așadar o scădere de circa 13,7% a prețului mediu PZU în luna septembrie – sau o reducere de 87 de lei/MWh.

Este pentru a doua lună la rând în care prețul mediu lunar al PZU scade. În august, am avut o scădere de circa 12,4% a prețului mediu PZU – sau o reducere du 90 de lei/MWh comparativ cu iulie, așadar o ieftinire, în termeni nominali, aproape egală cu cea de acum. August a fost, de altfel, și prima lună din primăvară până acum în care prețul mediu PZU a scăzut. Astfel, în iulie am avut o creștere masivă, de peste 48%, de la o lună la alta (plus 235 de lei/MWh). Creșterea substanțială din iulie a venit după alte două luni de creștere susținută a prețurilor. Astfel, în iunie, prețul mediu ponderat a fost de 520 de lei/MWh, iar în mai, același preț mediu ponderat a fost de doar 439 de lei/MWh.

Dacă ar fi să comparăm prețul mediu din septembrie 2024 cu cel de acum un an, vedem că se apropie. Astfel, prețul mediu al PZU a fost, în septenbrie 2023, de 512 lei/MWh, așadar acum energie este în continuare mai scumpă, dar cu doar 6%.

Prețurile au fost foarte volatile în luna septembrie. Astfel, la începutul lunii am consemnat cel mai mare preț orar din istoria pieței, de peste 1.000 de euro/MWh (5.084 lei pentru seara zilei de 3 septembrie), asta pentru ca, la sfârșitul lunii, prețurile să scadă la 200 de euro în aceleași ore de vârf de seară, zile de lucru. De asemenea, septembrie a adus din nou prețuri zero și negative în unele zile de week-end, la jumăratea zilei, când consumul este mic iar rețeaua primește prea multă energie din surse fotovoltaice.

Piața spot nu numai că nu este o piață marginală în România, dar a și ajuns cea mai importantă sursă de energie pentru clienții finali.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia se așteaptă la o scădere a veniturilor obținute din vânzarea de petrol și gaze naturale în următorii trei ani
Rusia se așteaptă la o scădere a veniturilor obținute din vânzarea de petrol și gaze naturale în următorii trei ani
Veniturile Rusiei din petrol şi gaze la bugetul de stat ar urma să scadă în perioada 2025 - 2027, din cauza preţurilor mai mici ale materiilor prime şi a schimbărilor fiscale, se arată în......
Beko România lansează un nou ecosistem de electrocasnice pentru brandul Arctic
Beko România lansează un nou ecosistem de electrocasnice pentru brandul Arctic
Brandul Arctic, aflat în portofoliul companiei Beko România, anunță lansarea unui nou ecosistem de electrocasnice sustenabile, ...
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Au fost depuse cinci oferte pentru modernizarea lotului 6
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Au fost depuse cinci oferte pentru modernizarea lotului 6
CFR SA informează că luni, 30 septembrie 2024, la ora 15:00, a deschis ofertele depuse la procedura de achiziție sectorială ...
Noua serie IQOS ILUMA i Prime se lansează în România. 10 ani de IQOS în lume. Spunem NU arderii și construim un viitor fără fum!
Noua serie IQOS ILUMA i Prime se lansează în România. 10 ani de IQOS în lume. Spunem NU arderii și construim un viitor ...
Philip Morris International aniversează 10 ani de IQOS, un deceniu în care compania a folosit știința, mărcile de top ...