Prețul mediu spot al energiei electrice din România scade pentru a doua lună la rând

30 09. 2024
piata_energie_14795900

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, a fost, în septembrie, de 544 lei/MWh, potrivit datelor obținute de noi – operatorul pieței, OPCOM, va publica cifrele probabil zilele următoare.

Dat fiind că, în august, același preț mediu a fost de 631 de lei/MWh, am avut așadar o scădere de circa 13,7% a prețului mediu PZU în luna septembrie – sau o reducere de 87 de lei/MWh.

Este pentru a doua lună la rând în care prețul mediu lunar al PZU scade. În august, am avut o scădere de circa 12,4% a prețului mediu PZU – sau o reducere du 90 de lei/MWh comparativ cu iulie, așadar o ieftinire, în termeni nominali, aproape egală cu cea de acum. August a fost, de altfel, și prima lună din primăvară până acum în care prețul mediu PZU a scăzut. Astfel, în iulie am avut o creștere masivă, de peste 48%, de la o lună la alta (plus 235 de lei/MWh). Creșterea substanțială din iulie a venit după alte două luni de creștere susținută a prețurilor. Astfel, în iunie, prețul mediu ponderat a fost de 520 de lei/MWh, iar în mai, același preț mediu ponderat a fost de doar 439 de lei/MWh.

Dacă ar fi să comparăm prețul mediu din septembrie 2024 cu cel de acum un an, vedem că se apropie. Astfel, prețul mediu al PZU a fost, în septenbrie 2023, de 512 lei/MWh, așadar acum energie este în continuare mai scumpă, dar cu doar 6%.

Prețurile au fost foarte volatile în luna septembrie. Astfel, la începutul lunii am consemnat cel mai mare preț orar din istoria pieței, de peste 1.000 de euro/MWh (5.084 lei pentru seara zilei de 3 septembrie), asta pentru ca, la sfârșitul lunii, prețurile să scadă la 200 de euro în aceleași ore de vârf de seară, zile de lucru. De asemenea, septembrie a adus din nou prețuri zero și negative în unele zile de week-end, la jumăratea zilei, când consumul este mic iar rețeaua primește prea multă energie din surse fotovoltaice.

Piața spot nu numai că nu este o piață marginală în România, dar a și ajuns cea mai importantă sursă de energie pentru clienții finali.