Prețul petrolului a depășit 92 de dolari pe baril, nivel record pentru ultimii șapte ani

04 02. 2022
petrol 87543034567643

Țițeiul Brent a crescut cu 1,32 dolari, sau 1,5%, până la 92,43 dolari pe baril până la 11.20 GMT, după ce ajunsese la 92,66 dolari, cel mai mare preț din octombrie 2014.

Țițeiul U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 1,45 dolari, sau 1,6%, la 91,72 dolari pe baril, după ce a atins un vârf de 91,91 dolari, la fel, cel mai mare nivel din ultimii șapte ani.

Ambele sortimente de petrol se află la a șaptea săptămână de creșteri consecutive ale prețului.

„Cea mai recentă creștere a fost declanșată de un val de frig în Texas, care alimentează îngrijorările legate de întreruperile de producție în Bazinul Permian, cea mai mare zonă de șisturi din SUA. În urmă cu un an, o perioadă de vreme extrem de rece a provocat întreruperi masive ale producției de petrol din această zonă”, a comentat Carsten Fritsch, analist de mărfuri la Commerzbank, într-o notă citată de MarketWatch.

De asemenea, o furtună masivă a cuprins regiunile centrale și de nord-est ale Statelor Unite joi, lăsând mii de oameni fără energie electrică.

Piețele petroliere au crescut, de asemenea, și din cauza tensiunilor din jurul crizei din Ucraina, care au accentuat îngrijorările cu privire la livrările de petrol, care sunt deja destul de limitate în raport cu cererea.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații conduși de Rusia, care acționează împreună sub numele de OPEC+, au convenit săptămâna aceasta să mențină creșterea moderată de producție de 400.000 de barili pe zi, în ciuda presiunii din partea marilor consumatorilor pentru a crește producția mai rapid

Irakul, al doilea mare producător de petrol al OPEC, a pompat cu mult sub cota sa OPEC+ în ianuarie, au arătat joi datele companiei de marketing de stat SOMO.

În aceste condiții, Commerzbank și-a majorat estimarea privind prețului petrolului pentru primul trimestru al anului 2022 la 90 de dolari pe baril, față de 80 de dolari anterior.

Modificarea prognozei reflectă „creșterea abruptă a primei de risc din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, care este posibil să se diminueze doar treptat” spune Fritsch.

“Din acest motiv, ne așteptăm ca prețul petrolului să fie în continuare ridicat în al doilea trimestru, la 85 dolari (prognoza anterioară: 75 dolari). Mai mult, OPEC+ nu a reușit de luni de zile să implementeze pe deplin creșterile de producție convenite „, a mai spus analistul Commerzbank.