Preţul petrolului a revenit sub 30 de dolari pe baril. Volatilitate pe bursa chineză

Economica.net
26 01. 2016
petrol_87543034567643_53350500

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa şi la nivel global, a scăzut marţi cu până la 4%, atingând un minim de 29,27 dolari pe baril. În jurul orei 13:00, barilul Brent se tranzacţiona la 30,35 dolari, în scădere cu 0,5%.

Luni, petrolul a închis la 30,5 dolari pe baril, în coborâre cu aproximativ 5%, după o şedinţă volatilă, care a dus la un moment dat cotaţia la minus 6%.

Tendinţa descendentă accelerată din ultimele 18 luni a înviat imediat ce echilibrul funadmental dintre cerere şi ofertă a luat din nou prim-planul în atenţia pieţei, după două zile de repaos nesperat joi şi vineri, conferit de acoperirea poziţiilor scurte de către speculatori şi de valul de frig care a lovit nord-estul SUA şi estul Europei. Cotaţia de referinţă la nivel mondial crescuse cu peste 20% joi şi vineri, după ce a atins, miercuri, 27 de dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii 13 ani.

Preţul petrolului a fost afectat, luni şi marţi, în principal de mesajele transmise de marii exportatori. Irakul a raportat producţie record pentru luna decembrie, iar Iranul şi-a anunţat ferm intenţia de a ieşi puternic pe piaţă şi de a-şi revendica locul al doilea în topul exportatorilor OPEC. Totodată, Arabia Saudită a anunţat că nu renunţă la investiţiile în explorarea şi exploatarea de petrol, în pofida deprecierii materiei prime de la peste 115 dolari pe baril la jumătatea lui 2014, la sub 30 de dolari săptămâna trecută.

Pe de altă parte, câţiva producători mai mici din OPEC ar negocia cu Rusia măsuri pentru reducerea producţiei astfel încât preţurile să fie împinse în sus, potrivit informaţiilor apărute în presa internaţională. De asemenea, prăbuşirea preţurilor petrolului a determinat companii mari şi mici să îngheţe investiţii şi să închidă exploatările care nu mai sunt viabile la cotaţiile actuale, îndeosebi în Statele Unite şi Canada, dar şi în cazul proiectelor maritime la mare adâncime sau în cazul proiectelor din zona arctică.