Petrolul Brent, de referință pentru piața europeană se tranzacționa astăzi în jurul orei 14 la valoarea de 111 dolari/barilul, în creștere cu 6% față de ziua precedentă, potrivit datelor OilPrice.com. Petrolul WTI, de referință pentru piața americană, era cotat, la aceeași oră, la 109 dolari/barilul.
Prețurile petrolului au continuat să crească în ciuda deciziei de marți a țărilor membre Agenției Internaționale pentru Energie de a elibera 60 de milioane de barili de petrol din rezervele lor de urgență, pentru suplini lorice posibil deficit de aprovizionare cauzat de invazia Rusiei în Ucraina, război care a intrat în a șaptea zi.
”SUA au lucrat cu alte 30 de ţări pentru a debloca 60 de milioane de barili de petrol din rezerve din întreaga lume. America va conduce acest efort, deblocând 30 de milioane de barili de petrol”, a declarat preşedintele american Joe Biden în faţa membrilor Congresului în timpul primului său discurs despre Starea Uniunii, ținut noaptea trecută. El a adăugat că Washingtonul este ”pregătit să facă mai mult, dacă este necesar”. Se pare că nu a fost suficient pentru a calma piețele.
Nivelul de 111 dolari pe barilul de țiței Brent este cel mai mare din 2014 încoace.
OPEC va organiza o întâlnire pentru a discuta planurile de producție pentru viitor. “Până acum, cartelul a confirmat că a rămas angajat în acordul OPEC+ cu Rusia și nu este de așteptat să schimbe planurile de producție în ciuda războiului din Ucraina”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote, într-o notă către clienți, potrivit Market Watch.
“Dacă lucrurile vor rămâne așa, vom vedea că presiunea asupra prețului petrolului se va intensifica peste nivelul de 100 de dolari pe baril și am putea vedea barilul de țiței american avansând spre intervalul de 125-150 de dolari”, a spus analistul.
Este așteptat ca, azi, cartelul OPEC + să anunțe majorarea producției cu 400.000 de barili/zi și în luna aprilie, adică nivelul anunțat mai demult, înaintea izbucnirii războului din Ucraina.
„Rusia începe o nouă fază a campaniei, cu mult mai multă forță și bombardând zonele civile. Acest lucru prezintă riscul ca Occidentul să se confrunte cu o presiune crescândă de a sancționa exporturile rusești de petrol și gaze, cu tot ceea ce ar presupune asta”, a declarat Neil Wilson, analist șef de piață pentru Markets.com, într-o notă către clienți, citat de Market Watch.
Citește și: