Prețul țițeiul Brent, de referință pentru piața europeană, a crescut azi la peste 139 de dolari pe baril, înainte de a scădea din nou la sub 130 de dolari, potrivit BBC. La momentul redactării acestui text, petrolul se tranzacționa la 129,5 dolari barilul, potrivit OilPrice.com
Piețele de energie au fost zguduite în ultimele zile din cauza temerilor de aprovizionare declanșate de invazia rusă a Ucrainei, care s-au suprapus pe o piață caracterizată oricum de un deficit de ofertă pe fondul creșterii consumului.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a afirmat duminică la NBC că “suntem acum în discuții foarte active cu partenerii noștri europeni cu privire la interzicerea importului de petrol rusesc în țările noastre, desigur, în același timp cu menținerea unei aprovizionări globale constante de petrol”.
Ultimele considerații urmează unui flux de sancțiuni care au avut deja un impact semnificativ asupra economiei ruse, dar nu au reușit încă să oprească avansul lui Putin în Ucraina, mai scrie OilPrice.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, nu a susținut încă pe deplin această idee, deși ea a afirmat ă unul dintre obiectivele principale este să reducă fluxurile de finanțare ale lui Putin.
Președintele Comisiei Europene a menționat la CNN: „Scopul este de a izola Rusia și de a face imposibil ca Putin să-și finanțeze războaiele”, adăugând că „trebuie să scăpăm de dependența de combustibili fosili din Rusia”.
Analiștii Bank of America au remarcat că, dacă livrările de petrol rusesc sunt întrerupte, piața s-ar putea confrunta cu un deficit de cinci milioane de barili pe zi, care ar putea împinge prețul petrolului la 200 de dolari pe baril.
Citește și: