‘E prima reducere a producţiei din ultimii 8 ani; măsura a fost luată pentru a sprijini efortul de echilibrare a pieţei, efort periclitat de producţia în creştere a Rusiei în ultimele luni. Pragurile superioare de producţie au fost limitate până când piaţa globală va fi aptă să ^absoarbă^ producţia existentă. Rămân câteva întrebări: Cine va renunţa la cote, având în vedere că ne aşteptăm ca Nigeria, Libia şi Iranul să fie exceptate? Cine va compensa (în minus) pentru a atenua producţia statelor mai sus menţionate? Câteva dintre aceste întrebări se îndreaptă către Arabia Saudită, care ar trebui să taie cel mai mult din producţie. A produce mai puţin, dar mai scump, pare a fi la fel de bine pentru regat. Mai ales dacă ne uităm la sincronizare: e anotimpul în care consumul de carburanţi şi ţiţei scade dramatic’, se menţionează în comunicat.
Fondurile hedge şi-au mărit poziţiile brute short cu 50% săptămâna trecută, cu gândul la această săptămână plină de neprevăzut. O creştere a preţului la petrol va depinde şi de numărul acestor poziţii, care trebuie reduse. Petrolul Brent are oricum un preţ sub pragul estimat, în pofida intervenţiei verbale din august a.c., când ministrul saudit al energiei a emis pentru prima dată ipoteza unei reduceri de producţie. Acum, preţul a crescut cu 6% peste noapte, dar tot e departe de nivelul din august.
‘OPEC şi preţul petrolului au fost încurajaţi de abilitatea acestui cartel nefuncţional de a ajunge la o înţelegere. SUA şi alte ţări care au costuri mari de producţie au salutat decizia de la Alger, considerând că are potenţial de a stabiliza piaţa. dar, diavolul se ascunde în detalii. Decizia a fost lucrul cel mai simplu: urmează punerea la punct a aplicării ei, până la 30 noiembrie a.c., adică următoarea reuniune OPEC’, precizează specialistul Saxo Bank.
Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.