Preţul petrolului s-a stabilizat vineri, după ce a crescut joi cu peste 10%. Volatilitatea din pieţe pare să se fi evaporat

Economica.net
28 08. 2015
oil_drilling_at_sunset525_21573400

La orele prânzului, preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa şi Asia, era în scădere cu 0,8%, la 47,18 dolari pe baril, după ce a coborât, luni, sub 43 de dolari pe baril pentru prima dată de la recesiunea globală de la începutul anului 2009.

Cotaţia WTI, de referinţă în SUA, a scăzut vineri cu 0,7%, la 42,27 dolari pe baril. Minimul săptămânii pentru barilul WTI a fost atins tot luni, la 38,24 dolari pe baril.

Luni, acţiunile din Asia, Europa şi SUA s-au prăbuşit pe burse, la fel şi cotaţiile petrolului şi ale principalelor materii prime. Panica se instalase pe pieţe după o nouă cădere a bursei de la Shanghai, acompaniată de deprecierea dolarului. Şedinţele de marţi şi miercuri au fost caracterizate de volatilitate ridicată în Europa şi Asia, cu reveniri timide după crashul de luni.

Joi însă, datele mult peste aşteptări privind creşterea economică a SUA în trimestrul al doilea au împins în sus pieţele. Petrolul a urmat trendul, ajutat şi de scăderea producţiei din Nigeria, unde Shell a fost nevoită să închidă un oleoduct important din cauza apariţiei unor scurgeri şi furturilor de ţiţei din conductă.

Atmosfera pozitivă a continuat vineri. În Asia, bursa de la Shanghai a închis în urcare cu 4,8%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a avansat cu 3%.

Pieţele europene au avut vineri o evoluţie mai conservatoare, stabilizându-se după volatilitatea ultimelor zile. Indicele Stoxx 600 al acţiunilor blue-chip vest-europene este în coborâre cu 0,3% la această oră, cu stagnare pe bursa de la Londra şi scăderi timide la Frankfurt şi Paris.

Preţul petrolului s-a prăbuşit cu peste 30% în această vară şi este la jumătate faţă de cotaţiile din iunie 2014, din cauza supraofertei din piaţă, cuplată cu temerile privind supraîncălzirea economiei chineze, cel mai mare importator de ţiţei din lume.