În jurul orei 3:00 GMT, cotaţia barilului de petrol WTI era în scădere cu 1,37% la 31,07 dolari, în timp ce barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului pierdea 1,23% fiind cotat la 32,81 dolari.
De la începutul anului şi până în prezent cele două contracte de referinţă pe piaţa petrolului au pierdut aproape jumătate din valoare iar luni au înregistrat o prăbuşire de aproximativ 25%, cel mai grav declin de după Războiul din Golf din 1991.
Preţul petrolului suferă pe de o parte de pe urma excesului de ofertă, mai mulţi mari producători precum Arabia Saudită şi Rusia intrând într-un război al preţurilor, iar pe de altă parte de pe urma coronavirusului.
Anunţul surprinzător al preşedintelui american, Donald Trump, care miercuri seara a decis suspendarea, timp de 30 de zile, a intrării europenilor din spaţiul Shenghen în SUA, pentru a limita propagarea virusului Covid-19, care a atins în prezent stadiul de pandemie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a provocat panică pe piaţă. În plus, investitorii nu au fost calmaţi de măsurile de stimulare, sub aşteptări, anunţate de băncile centrale.
„Restricţiile de călătorie şi încetinirea industrială afectează previziunile privind cererea mondială de petrol, într-un moment în care noi resurse, provenind din partea OPEC, vor intra pe piaţă” comentează analiştii ING.