Preţul petrolului îşi continuă declinul către minimul ultimilor 11 ani

Economica.net
17 12. 2015
oil_drilling_at_sunset525_21573400

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, cu livrare în februarie, este în declin cu 20 de cenţi, la 37,19 dolari pe baril, după ce miercuri a coborât cu 3,3%.

Dacă va ajunge sub 36,2 dolari pe baril, ar atinge cel mai redus nivel după iulie 2004.

Date guvernamentale din SUA publicate miercuri au arătat o creştere peste aşteptări a stocurilor de petrol, care se adaugă supraofertei din piaţa internaţională care a dus la declinul cotaţiilor petrolului cu 17% într-o singură lună.

Preţul petrolului Brent a scăzut de la un maxim de peste 115 dolari pe baril atins în iunie anul trecut.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în ianuarie, este în declin cu 33 de cenţi, la 35,19 dolari pe baril. Miercuri, preţul petrolului WTI a scăzut cu aproape 5%.

„Nu există motiv să cumperi petrol”, a spus Jasper Lawler, analist la CMC Markets.

Supraoferta de petrol din piaţa internaţională ar putea creşte dacă Congresul SUA va vota vineri pentru ridicarea unei interdicţii pentru exporturile de petrol american.

Posibilitatea anulării interdicţiei a făcut ca diferenţa dintre preţul petrolului Brent şi a celui WTI aproape să dispară. În luna martie, cotaţia petrolului Brent era cu 13 dolari mai mare decât cea a ţiţeiului WTI.

La declinul preţurilor petrolului contribuie şi majorarea dobânzilor în SUA, care determină aprecierea dolarului. Un dolar puternic subminează cererea pentru petrol, al cărui preţ este calculat în moneda americană, ceea ce îl face mai scump pentru deţinătorii de alte valute.