Preţul petrolului, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Economica.net
06 11. 2017
petrol_87543034567643_94355000

Arabia Saudită este cel mai mare exportator de ţiţei din lume.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude a ajuns la valoarea de 55,86 dolari, cu o treime mai mult decât în 2017.

Postul de televiziune Al Arabiya a anunţat sâmbătă înfiinţarea unui nou comitet anticorupţie, condus de prinţul Mohammed, care a decis arestarea a 11 prinţi, patru actuali miniştri şi zeci de foşti miniştri, precum şi a unor importanţi oameni de afaceri. Totuşi, unii investitori locali ar putea în cele din urmă saluta perspectiva ca prinţul Mohammed să-şi sporească puterea şi să reducă incertitudinile privind autoritatea sa. Reformele economice, cum ar fi privatizările şi dezvoltarea proiectelor, s-ar putea derula mai rapid.

Deşi epurarea reprezintă o evoluţie politică şocantă în Arabia Saudită, aceasta nu ar urma să modifice imediat politica acestei ţări în domeniul ţiţeiului. Autorităţile de la Riad par decise să-şi respecte anul viitor angajamentele din cadrul OPEC şi să meargă înainte cu vânzarea Aramco, apreciază analiştii de la RBC Capital Markets.

Printre reformele anunţate de prinţul Mohammed se află listarea Saudi Aramco anul viitor, în cadrul unei tranzacţii care ar putea genera 100 de miliarde de dolari, în cazul în care compania Saudi Aramco va fi evaluată la aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, cum speră autorităţile din Arabia Saudită.

Recent, producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei.

În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca în perioada iunie 2017 – martie 2018 producţia combinată să fie redusă cu 1,8 milioane de barili pe zi.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Însă, creşterea preţului a dus şi la creşterea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei.