Preţul petrolului scade din nou. Cum au pierdut arabii pariul cu piaţa

Preţurile de referinţă ale barilului de petrol au scăzut puternic luni, după ce datele oficiale din China au confirmat cea mai slabă creştere economică din ultimii şase ani şi jumătate. În Arabia Saudită, exporturile au scăzut în august, în timp ce volumul de petrol aflat pe inventar a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, cifre care subliniază cererea slabă şi pun sub semnul întrebării strategia marilor producători din Golf, impusă la nivelul OPEC, de a menţine producţia la cote ridicate pentru a-şi conserva cota de piaţă în contextul preţurilor scăzute.
Economica.net - lun, 19 oct. 2015, 21:04
Preţul petrolului scade din nou. Cum au pierdut arabii pariul cu piaţa

Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu 3%, la 48,9 dolari pe baril, în timp ce cotaţia WTI, de referinţă în SUA, s-a depreciat cu 2,3%, la 46,1 dolari pe baril. Cotaţiile barilului de petrol s-au înjumătăţit în ultimul an, pe fondul încetinirii creşterii economice şi excedentului de ofertă din piaţă.

Economia chineză, al doilea mare consumator de energie la nivel global, a crescut în trimestrul al treilea cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale publicate luni. Deşi cifra a depăşit aşteptările analiştilor, este cea mai slabă dinamică din ultimii şase ani şi jumătate, de la criza financiară mondială din 2008-2009, a celei de-a doua mari economii a lumii, iar creşterea a coborât oficial sub ţinta de 7% asumată de Beijing.

Pariul saudit

În Arabia Saudită, exporturile de petrol au scăzut în luna august cu 278.000 de barili pe zi, la 7 milioane barili pe zi, în timp ce producţia a fost menţinută la puţin peste 10 milioane barili pe zi. Volumele aflate pe inventar au ajuns la 326,6 milioane barili, cel mai ridicat nivel din 2002.

Arabia Saudită şi principalii săi aliaţi din Golf, Kuweitul, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite, cei mai influenţi membri ai OPEC, au decis în toamna anului trecut, în contextul declinului accentuat al preţurilor barilului, să menţină sau să crească producţia de petrol pentru a-şi extinde cota de piaţă. Mutarea a reprezentat o schimbare majoră de strategie la nivelul OPEC, cartelul acţionând, de obicei, în sens invers – reducerea producţiei şi a exporturilor pentru a creşte preţurile.

Între timp, economia saudită se resimte. Guvernul de la Riad a intrat în arierate faţă de contractori şi furnizori şi va înregistra deficit bugetar pentru prima dată din 2009, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. Companiile de construcţii care lucrează la proiecte de infrastructură se confruntă cu întârzieri de cel puţin şase luni ale plăţilor datorate de guvern, iar instituţiile publice pun tot mai mult accent pe preţ atunci când negociază contracte, potrivit surselor citate.

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a pus paie pe foc la început de săptămână, reducând prognoza internă privind preţul petrolului la 55 de dolari pe baril în medie pentru 2016, notează Reuters.

Revenirea Iranului

Totodată, Iranul face ultimele pregătiri pentru revenirea în forţă pe piaţă odată cu scoaterea ţării de sub embargo. Statele Unite şi Uniunea Europeană au rezolvat, peste weekend, formalităţile juridice care vor facilita ridicarea sancţiunilor economice impuse Iranului odată ce republica islamică va respecta condiţiile asumate prin acordul încheiat în acest an cu Washingtonul şi marile puteri.

De altfel, Teheranul face deja presiuni la nivelul OPEC, reiterând insistenţele membrilor non-arabi ai cartelului care cer vehement măsuri coordonate de reducere a cotelor de export în vederea sprijinirii preţurilor. Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, a declarat că statele OPEC trebuie să reducă producţia până preţurile barilului ajung în intervalul 70-80 de dolari pe baril, cu peste 50% mai mult faţă de cotaţiile curente din piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: UMB, Nurol și Porr au avut cele mai mari progrese în noiembrie
Top constructori autostrăzi: UMB, Nurol și Porr au avut cele mai mari progrese în noiembrie
Clasamentul constructorilor de autostrăzi este dominat și în luna noiembrie de către UMB, cel mai mare constructor român de drumuri. În top urmează turcii de la Nurol și austriecii de la Porr....
Câți clienți a atras primul magazin fără casieri din rețeaua globală Penny, deschis în București anul acesta
Câți clienți a atras primul magazin fără casieri din rețeaua globală Penny, deschis în București anul acesta
Deschis în mai anul acesta în București, primul magazin autonom, fără casieri, al rețelei Penny, discounterul grupului ...
Putin: Biden mi-a propus în 2021 să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Putin: Biden mi-a propus în 2021 să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că omologul său american Joe Biden i-a propus în 2021 "să amâne aderarea ...
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un ...