Cea mai proastă veste pentru OPEC şi Rusia este motivul aparent al prăbuşirii neaşteptate a preţurilor petrolului: datele de săptămâna aceasta privind stocurile de hidrocarburi şi carburanţi din SUA au indicat, din nou, creşteri, semn că pe piaţă este în continuare mai mult petrol de vânzare decât pot prelua cumpărătorii.
Raportul privind stocurile din SUA a declanşat o avalanşă de ordine de vânzare, investitorii lichidând „pariurile” pe scumpirea petrolului ca urmare a deciziei OPEC de la sfârşitul anului trecut de a reduce semnificativ producţia şi exporturile, la care a aderat, în anumite condiţii, şi Rusia, cel mai mare producător de hidrocarburi din afara OPEC.
Preţul petrolului s-a prăbuşit cu 5% miercuri la New York, cea mai abruptă scădere din ultimele 12 luni, şi cu încă 3% joi, şi a coborât sub 50 de dolari pe baril pentru prima dată din decembrie. Spre sfârşitul zilei, barilul de petrol s-a ieftinit chiar sub 49 de dolari pe baril pe piaţa americană.
Cotaţiile Brent, de referinţă în Europa, au coborât de la 56 de dolari marţi la mai puţin de 52 de dolari pe baril joi, o ieftinire de 7,8% în doar două şedine de tranzacţionare.
Ieftinirea petrolului influenţează într-o oarecare măsură şi preţurile carburanţilor, care însă depind în principal de nivelul taxelor şi accizelor impuse de stat, şi în mai mică măsură, de evoluţia cursului de schimb valutar, care nu a favorizat în ultimele zile consumatorii din România.
Saudiţii au indicat, acum câteva zile, că acordul de reducere a producţiei de petrol la nivelul OPEC ar putea fi prelungit dincolo de cele 6 luni agreate la sfârşitul anului trecut, deoarece stocurile de petrol măsurate la nivel global nu prea au scăzut în ultimele două luni, aşa cum sperau exportatorii. Liderii OPEC se vor întâlni din nou la Viena în luna mai, pentru a decide asupra strategiei pentru a doua parte a anului.
În timp ce arabii încearcă să limiteze oferta pentru a aţâţa creşteri ale preţurilor, producţia de petrol a Statelor Unite a crescut în ultima săptămânî la peste nouă milioane de barili pe zi, iar Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că, până anul viitor, Statele Unite vor pompa în medie 9,73 milioane de barili pe zi, un nou recod istoric.