Preţul petrolului şi al cuprului riscă o scădere de 25% dacă percepţia investitorilor se va schimba – Barclays

Mărfurile au fost printre cele mai atractive active de la începutul acestui an, dar preţurile unor resurse naturale precum petrolul şi cuprul riscă o scădere de până la 25% în absenţa unei îmbunătăţiri reale a condiţiilor din pieţe, avertizează analiştii băncii britanice Barclays, transmite MarketWatch.
Economica.net - mar, 29 mart. 2016, 12:58
Preţul petrolului şi al cuprului riscă o scădere de 25% dacă percepţia investitorilor se va schimba - Barclays

Preţurile petrolului ar putea reveni sub nivelul de 30 de dolari pe baril, iar cotaţia cuprului la un minim de 4.000 de dolari tona, dacă percepţia investitorilor se va schimba.

”Aprecierea recentă a preţurilor nu pare să fie foarte bine fondată pe indicatorii fundamentali, iar tendinţa ascendentă ar putea fi dificil de menţinut, astfel că există riscul ca orice factor negativ să determine retragerea investitorilor”, se arată într-o notă a analiştilor conduşi de Kevin Norish.

Analiştii avertizează că există mai multe motive de a crede că fluxurile de investiţii s-ar putea inversa în curând.

Petrolul WTI, de referinţă în SUA, şi petrolul Brent, de referinţă la Londra, au început anul cu scăderi semnificative, dar încrederea investitorilor a revenit la jumătatea lunii februarie, susţinută de aşteptările că producătorii vor colabora pentru oprirea declinului.

Deprecierea dolarului şi comentariile mai precaute ale Rezervei Federale au contribuit la revenirea cotaţiilor.

Cotaţia petrolului WTI a urcat cu 4,5% de la începutul anului, la 38,7 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent a crescut în trei luni cu 7,4%, la 40,04 dolari pe baril.

În cazul cuprului, a avut loc o creştere de 3,5% a preţului în acerst an, la aproximativ 4.900 de dolari tona.

Interesul investitorilor pentru piaţa mărfurilor nu se bazează însă pe o strategie pe termen lung ci pe pariuri pe termen scurt, consideră analiştii băncii Barclays.

Ei au subliniat faptul că pieţele petrolului şi cuprului au încă probleme din cauza supraofertei şi a stocurilor excesive.

Barclays anticipează că preţurile petrolului vor fi la un nivel mediu de 34 de dolari pe baril în trimestrul al doilea şi vor reveni la 45 de dolari pe baril în trimestrul patru.

Analiştii Citigroup anticipează la rândul lor condiţii dificile pe piaţa petrolului în trimestrul al doilea, dar sunt mai optimişti pentru întreg anul.

Într-o notă publicată marţi, analiştii Citigroup anticipează că preţurile petrolului vor urca până la 50 de dolari pe baril până la sfârşitul anului 2016 şi sunt optimişti în privinţa perspectivelor producătorilor de ţiţei.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, spune că sunt necesare audituri la autoritățile care nu reușit să atragă mai mult de jumătate din finanțările pe Mediu
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, spune că sunt necesare audituri la autoritățile care nu reușit să atragă mai mult ...
Ministra Mediului, Diana Buzoianu, susține că sunt necesare audituri la autoritățile care, pe componenta de Mediu, nu au reușit să atragă mai mult de jumătate din finanțările pentru......
Au căzut din stâlpii unei linii electrice de 220 kV a Transelectrica
Au căzut din stâlpii unei linii electrice de 220 kV a Transelectrica
Mai mulți stâlpi ai unei linii de înaltă tensiune de 220 kV între Reșița și Timișoara ar fi fost avariați, iar ...
Primele locomotive românești livrate în Suedia se întorc la Craiova pentru revizii, după șapte ani de operare cu succes
Primele locomotive românești livrate în Suedia se întorc la Craiova pentru revizii, după șapte ani de operare cu succes
Primele două locomotive Transmontana livrate către Green Cargo revin la Craiova pentru reparația de tip RR, informează ...
Ce se va întâmpla cu programul Rabla și celelalte programe gestionate de AFM
Ce se va întâmpla cu programul Rabla și celelalte programe gestionate de AFM
Toate proiectele create pentru reducerea de emisiilor polunate precum Rabla vor fi discutate în cadrul coaliției de guvernare, ...