Preţul plătit de Banca Transilvania pentru a ajunge lider de piaţă: circa 1.800 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă
După cumpărarea Bancpost, Banca Transilvania a preluat o reţea de 147 de unităţi şi circa 2.000 de salariaţi. Până la data de 1 ianuarie 2019 integrarea fostei bănci greceşti în Banca Transilvania va fi total finalizată. Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor dim Asigurări şi Bănci (FSAB), ne-a declarat că în urma negocierilor din luna aprilie dintre conducerea Băncii Transilvania (BT) şi reprezentanţii sindicatelor, s-a decis închiderea a 30 de sucursale Bancpost în cadrul programului de integrare a băncii cumpărate. Iniţial, conducerea BT a dorit închiderea a 40 de sucursale bancare.
Odată cu demararea procesului, circa 100 de persoane au plecat din unităţile a căror închidere a început la data de 1 iulie 2018, iar alţii s-au angajat în alte bănci fără să ceară salarii compensatorii. De asemenea, BT a preluat circa 100 din angajaţii Bancpost în structura viitoarei bănci, iar celorlalţi 1.800 de angajaţi li s-a pus în vedere că pot pleca la cererea lor începând cu data de 1 ianuarie 2019. Cei care vor pleca voluntar începând cu această dată li s-a oferit posibilitatea obţinerii de salarii comnesatorii, câte sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă, de obicei în funcţie de vechimea în muncă, plus încă două salarii, sumplimentar.
Aşa cum ne-a declarat Constantin Paraschiv, „faptul că prin ghidul salariilor compensatorii realizat de BT se impune plata doar dacă angajaţii pleacă din data de 1 ianuarie 2019 este oarecum în neregulă. Dacă îţi găseşti ceva mai devreme de această dată, un alt loc de muncă, pierzi compensatoriile”. Preşedintele FSAB a arătat că până acum au depus cereri pentru plecarea voluntară circa 1.000 de angajaţi, care vor primi în medie circa 10 salarii compensatorii. În medie, până la această dată, BT ar trebui să plătească circa un milion de euro în salarii compensatorii. Cu ceilalţi circa 800 de angajaţi nu se ştie momentan ce se va înâmpla, vor pleca până la această dată, vor face cerere, vor pleca la 1 ianuarie sau vor fi preluaţi de viitoarea bancă.
„În vara aceasta am solicitat să particip la discuţii cu BT, dar banca a refuzat să mă primească la aceste discuţii. Din 4 ianuarie expiră contractul colectiv de muncă. Legea spune că sindicatul poate iniţia negocieri cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului. De aceea nu avem siguranţa că BT va menţine actualul număr de salarii compenstaorii. Este una dintre puţinele bănci din România care duce o politică antisocială. Spun asta, pentru că avem informaţii că au cooptat în bancă salariaţi din conducerea sindicatului cărora li s-a impus să iasă din sindicat. Iar salariaţii spun că le este frică şi să mai facă parte din sindicat”.
ECONOMICA.NET a cerut un punct de vedere Băncii Transilvania pe marginea acestui subiect. Vom publica lămuririle venite din partea băncii imediat ce vor fi disponibile.
Bancpost a fost achiziţionată la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 milioane euro, iar în plus BT a preluat un împrumut subordonat în valoare de 80 milioane euro datorat de Bancpost către foştii acţionari. Banca Transilvania l-a mandatat pe Leontin Toderici, director general adjunct – director de operaţiuni în cadrul Băncii Transilvania, pentru a coordona integrarea în Grupul Financiar BT, integrare care se va realiza prin implicarea echipelor ambelor bănci, BT şi Bancpost. Pentru operaţiuni, servicii şi consultanţă, clienţii trebuie să se adreseze, în continuare, entităţilor respective. Conturile clienţilor Bancpost rămân la Bancpost până la finalizarea integrării Bancpost în Grupul Financiar BT.
Cu peste 13% cotă de piaţă, Banca Transilvania este a doua bancă din România. BT are peste 2,2 milioane de clienţi, circa 7.000 de angajaţi şi aproape 500 de sedii. Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor, are aproape 3% din piaţă, peste 1 milion de clienţi şi 147 de sedii.