Guvernul a decis să vină cu o ordonanţă de urgenţă în problema RCA care să prevadă, printre altele, îngheţarea preţurilor la primele de asigurare pe o perioadă de şase luni, a anunţat miercuri premierul Dacian Cioloş.
El a adăugat că ordonanţa va mai prevedea posibilitatea ca RCA să poată fi încheiată pe o lună, dar şi ca ea să fie suspendată în cazul în care proprietarul maşinii rămâne fără permis sau vehiculul e imobilizat.
Transportatorii vor stabilirea unui preț de referință fix pe șase luni care să aibă la bază calculele făcute de Milliman pentru ASF. Acest preț ar trebui să fie prima de risc în jur de 1.000 de euro (după cum susțin surse din piața asigurărilor) pentru un tir fără daune plus o primă comercială de maximum 25% din prima de risc. Această propunere ar urma să fie introdusă și în ordonanța de guvern de astăzi, iar prețul de referință va fi stabilit săptămânal. Intrarea pe piață a unui asigurător de stat este o altă cerință legislativă.
Citeşte şi Transportatorii vor RCA de 5.000 de lei pentru un tir şi tarif reglementat de stat
‘Pentru a rezolva problema pe termen scurt şi pentru a da timp instituţiilor responsabile să implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor şi după consultări cu Consiliul Concurenţei, vom veni în acest proiect de ordonanţă şi cu propunerea de a îngheţa preţurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de 6 luni. Pe baza ordonanţei, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie preţul de referinţă pentru asigurări pe următoarele şase luni, preţul de referinţă la nivelul căruia să fie îngheţat nivelul preţului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea ca în aceste şase luni să avem tot acest sistem de urmărire a preţurilor pus la punct, cu aceste calcule ale preţului de referinţă, care să fie făcute publice şi care să constituie, într-adevăr, o referinţă pentru cei care fac asigurări, dar şi pentru clienţi’, a explicat Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul s-a arătat încrezător că, prin adoptarea ordonanţei în şedinţa de miercuri, transportatorii vor renunţa la proteste.
‘Sperăm ca prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă să putem clarifica practic tot ceea ce a rămas în suspans în aceste ultimele luni şi ceea ce a dus la măsura supremă pe care transportatorii au decis să o asume, şi anume protestul. Sperăm ca prin acest proiect de ordonanţă să evităm protestele, pe de o parte, şi, pe de altă parte, să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt prin această plafonare-îngheţare a preţurilor de referinţă, dar şi pe termen mediu, pe termen lung dând un nou cadru normativ care să asigure mai multă claritate, mai multă transparenţă şi mai multă echitate în modul în care se calculează aceste prime care sunt obligatorii’, a afirmat Cioloş.