Din cauza preţului scăzut al petrolului, Arabia Saudită (ţară care exportă în medie şapte milioane de barili de ţiţei pe zi) va înregistra în acest an venituri petroliere de 171,8 miliarde de dolari, în scădere cu 35% comparativ cu 2014. De asemenea, veniturile totale ale Arabiei Saudite ar urma să scadă cu 33,7% în ritm anual, până la 185 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile publice ar urma să se menţină la 290,9 miliarde dolari.
Potrivit Jadwa Research, pentru finanţarea deficitului, Guvernul saudit va fi obligat să revină pe pieţele de obligaţiuni pentru prima dată în ultimii 15 ani, în pofida rezervelor sale valutare enorme. La finele lunii februarie, rezervele valutare ale Arabiei Saudite se situau la 714 miliarde de dolari, însă Jadwa Research estimează că soluţia împrumuturilor va permite Guvernului saudit să nu se bazeze doar pe rezervele valutare drept singura sursă de finanţare a deficitului.
De asemenea, Jadwa Research se aşteaptă ca Arabia Saudită să înregistreze în acest an un deficit al contului curent de 23,1 miliarde de dolari, primul său deficit de cont curent de după 1998, după un excedent de 81 miliarde de dolari anul trecut. Cea mai mare parte a deficitului preconizat se datorează deciziei noului rege al Arabiei Saudite, Salman Ben Abdel Aziz, de a acorda două salarii suplimentare funcţionarilor.
Studiul Jadwa Research nu a luat în calcul costurile eventuale ale războiului lansat de Arabia Saudită în Yemen şi nici nu a inclus posibilitatea ca Arabia Saudită să-şi reducă producţia de ţiţei în situaţia în care Iranul îşi va majora producţia graţie unui acord cu puterile occidentale. Estimările Jadwa Research pleacă de la ipoteza unui preţ mediu al barilului de petrol de 57 de dolari precum şi pe ipoteza unei producţii medii a Arabiei Saudite de 9,8 milioane barili pe zi, cu 200.000 de barili pe zi mai mare decât cea înregistrată anul trecut.