Prețul spot al energiei electrice scade accentuat în România, pe fondul prognozelor de vânt puternic. Exportăm masiv
Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) pentru energia cu livrare mâine, 18 ianuarie, este de 397 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului comercial al pieței. Prețul de 80 de euro de la noi este identic cu cel din Bulgaria, dar mult mai mic decât cel din Ungaria, de 141 de euro, ambele având piețe cuplate cu a noastră și fiind si singurele din mecanismul de cuplare cu care avem conexiuni fizice.
Ca atare, mâine, în toate intervalele orare, pleacă din România energie electrică atât spre rețeaua bulgară, cât și sprea cea ungară. Exportul maxim spre Ungaria se va înregistra în intervalul 23-24, la o putere de 1.139 MW, iar cel spre Ungaria în intervalul 5-6, la o putere de 1.087 MW. De alfel, din datele opertorului bulgar IBEX se vede că o parte din energia intrată din România în rețeaua bulgară merge și spre Grecia, ceea ce explică și prețul relativ mic de mâine din Grecia, comparativ cu ce suntem obișnuiți.
De altfel, așa cum e poate vedea în graficul de mai jos, mâine prețul spot din România va fi printre cele mai mici din Europa, cu excepția Peninsulei Iberice, unde piața este sub efectul unor reglementări, și a zonelor din nordul Scandinaviei.
Bate bine vântul
Datele OPCOM arată că tranzacțiile de pe piața spot s-au făcut în condițiile unei oferte mari de energie scoase pe piață, care, cel mai probabil, vine din eolian, date fiind codurile de vânt anunțate pentru mâine. De alfel prognozele consultate de noi arată un aport mare al turbinelor eoliene în România, nu doar mâine, ci și joi și vineri.
Astfel, mâine, eoliene vor produce la o putere orară medie de peste 2.600 MW (corespunzătoare unui factor de capacitate de 87%), poimâine la o putere și mai mare (peste 2.700 MW, corespunzătoare unui factor de capacitate de 90%), iar vineri la apoape 2.500 MW. În mod tradițional în România, când bate vântul, prețurile scad.