Prețul spot al energiei electrice a crescut brusc și masiv în România, în mai, după trei luni de scădere

Tendința de scădere a prețului Pieței pentru Zoua Următoare (PZU), vizibilă de la începutul anului, s-a inversat în mai. Prețul mediu lunar al pieței a crescut masiv față de luna precedentă.
Mihai Nicuţ - joi, 30 mai 2024, 22:06
Prețul spot al energiei electrice a crescut brusc și masiv în România, în mai, după trei luni de scădere

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost, în mai 2024, de 406 lei/MWh, conform datelor noastre – operatorul pieței OPCOM va prezenta probabil cifra peste câteva zile.

Prețul mediu lunar a crescut mult în mai. Potrivit datelor pieței, prețul mediu al PZU a fost, în aprilie 2024, de 298 de lei/MWh, așadar, în luna mai avem, cu cei 406 lei/MWh, o creștere de 36% de la o lună la alta. Asta în condițiile în care, tradițional, luna mai nu este o lună cu prețuri mari.

La fel de important și ca tendință, mai este prima lună din ianuarie încoace în care prețul crește, avem o creștere a prețului mediu de 36% față de aprilie, cu peste 100 de lei/MWh.

În aprilie însă, a fost o scădere de 17 lei/MWh, sau de circa 5%, față de luna precedentă, iar aceasta a venit după scăderea care a avut loc în luna martie, când prețul a scăzut cu 9% față de februarie. Iar în februarie prețul mediu de închidere al pieței a coborât cu 25% față de ianuarie, care a venit după o creștere de 8% ce a avut loc în ianuarie față de decembrie, dar atunci am avut și un efect de bază: decembrie 2023 a fost o lună cu temperaturi mai blânde și cu un consum mai mic – au fost mai multe zile libere, a fost consum mai mic și au fost și intervale orare cu prețuri negative.

După cum se vede, prețul mediu PZU a crescut și peste nivelul de 400 de lei/MWh, prețul reglementat prin mecanismul de achiziție centralizată MACEE, la care producătorii (mai puțin cei din regenerabil) vând 80% din energia disponibilă către furnizorii cu clienți finali și către opertorii rețelelor de distribuție și transport.

Creșterea bruscă și masivă din mai a venit și pe fondul unei decuplări a pieței spot românești, ca de altfel a tuturor celor din zona balcanică, explicațiile fiind probleme la rețele în Ungaria. Din acest motiv, în România nu a mai intrat, prin mecansimul de cuplare, energie ieftină din vest, mai ales din surse regenerabile, mai multe zile.

Dacă acest trend se menține, va fi o presiune suplimentară pe prețurile care au urma să fie plătite în viitor de clienți, pentru că se aprope momentul la care piața va fi liberalizată, începând cu 1 aprilie 2024.

“Guvernul lucrează doar cu scenariul scăderii prețurilor la energie, dar câteodată viața ne-a demonstrat contrariul”, spunea recent directorul general al Federației ACUE, Dana Dărăban, ACUE

„Ştim că, în 2024, se închide partea de procedură de alocare pe ambele sectoare şi gaze naturale şi energie electrică. Ce se întâmplă cu preţul final? Preţul final rămâne plafonat până în martie 2025 pentru clientul casnic şi non-casnic. Acum avem următoarele teme: ce se întâmplă în Q1 din 2025, în sensul în care această Ordonanţă (ultimul act normativ cu măsurile de plafonare-compensare, care se aplică până în 31 martie 2025 – n.red.) lucrează doar cu scenariul scăderii preţului. Nu există un scenariu 2, în cazul în care preţul creşte. Noi lucrăm doar cu scenariu optimist, că preţul scade. Eu mi-aş dori foarte mult dacă scrie într-o Ordonanţă a Guvernului că preţul scade, să scadă, dar câteodată viaţa ne-a demonstrat contrariul”, a spus Dana Dărăban, la un eveniment organizat de publicația Financial Intelligence.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...