Prețul spot al energiei electrice a crescut în ianuarie la București, dar este cu o treime mai mic decât acum un an

Prețul spot al energiei electrice a crescut în România în luna ianuarie față de decembrie, pe fondul unui consum mai ridicat și al temperaturilor scăzute, dar el este mult sub nivelul de acum un an.
Mihai Nicuţ - mar, 30 ian. 2024, 22:00
Prețul spot al energiei electrice a crescut în ianuarie la București, dar este cu o treime mai mic decât acum un an

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost, în ianuarie 2024, de 436 de lei/MWh, conform datelor noastre – operatorul pieței OPCOM va prezenta probabil cifra la începutul săptămânii viitoare.

În decembrie, lună cu temperaturi mai blânde și cu un consum mai mic – au fost mai multe zile libere, a fost consum mai mic și au fost și intervale orare cu prețuri negative – prețul mediu al PZU a fost de 401 lei/MWh, deci lună la lună am avut o creștere de 8,7% în ianuarie. După cum se vede, chiar și după această creștere, prețul PZU rămâne sub cel reglementat prin mecanismul de achiziție centralizată, de 450 de lei/MWh. De altfel, în decembrie 2023, pentru prima dată din iunie încoace, prețul mediu al PZU a coborât sub prețul reglementat. Anul trecur, din ianuarie și până în iunie, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună, dar în iulie, august, septembrie și octombrie au reînceput creșterile, urmate de scăderI în lunile noiembrie și decembrie.

Prețul din ianuarie 2023, de 436 de lei/MWh, este totuși cu circa 35% mai mic decât cel din ianuarie2022, când media lunii a fost de 670 de lei/MWh.

În luna ianuarie a acestui an s-au înregistrat cele mai mari consumuri de energie electrică ale acestei ierni. Astfel, în 23 ianuarie dimineață a fost înregistrat un consum instantaneu de peste 8.800 MW, pe fondul temperaturilor scăzute.

Prețul mediu al pieței spot pentru tot anul 2023 a fost de 512 lei/MWh, și este la 40%  din nivelul anului precedent – OPCOM nu a publicat raportul anual pentru 2022, și știm doar valoarea prețului mediu ponderat la nivel de an 2022 – 1.303 lei.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Volumul tranzacțiilor pe PZU a mai scăzut și, potrivit ultimelor date ale OPCOM, cele pentru luna decembrie 2023, cu 1,56 TWh tranzacționați, au reprezentat circa 34% din consumul național.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...