Prețul spot al energiei electrice a depășit azi 430 de euro/MWh, un nou maxim istoric. Prețuri foarte mari și în Europa
Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia tranzacționată ieri cu livrare azi este de 2.159 de lei/MWh. Din datele noastre, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București, în condițiile în care precedentul nivel maxim istoric a fost înregistrat în decembrie 2021 – energia cu livrare în data de 22 decembrie s-a tranzacționat, ziua precedentă, la prețul mediu de 2.119 lei/MWh.
Astfel, cele mai mari prețuri sunt înregistrate în Italia (450 de euro/MWh), urmată de statele din Peninsula Iberică (443 de euro și în Spania și în Portugalia. Un preț identic cu al nostru este cel din cel din Ungaria și Slovacia, în timp ce în Germania și Franța, cei mai mari producători, respectiv consumatori din Uniunea Europeană, prețurile sunt de 410, respectiv 421 de euro/MWh. În Austria s-a ajuns azi la 426 de euro, în Slovenia la 427, în Croația la 427, în Serbia la 413. În Bulgaria însă, prețul este semnificativ mai mic decât la noi, 311 euro/MWh.
Situația europeană, care ne afectează și pe noi, se suprapune cauzelor de pe piața locală, caracterizată de un deficit al surselor de generare de energie electrică, ce este amplificat și pe faptul că centrala pe gaze a Petrom de la Brazi este în revizie. Astfel, pe fondul unei producții relativi mici în eolian (sub 500 MW la ora redactării acestui text, România importă energie electrică la o putere de peste 1.500 MW în condițiile unui consum de sub 8.500 MW. De altfel, azi, în România intră energie din rețeaua bulgară în toate intervalele orare ale zilei și din rețeaua ungară în toate intervalele orare 08-24.
Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.