Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, a fost, în decembrie, de 701 lei/MWh, potrivit datelor obținute de noi – operatorul pieței, OPCOM, va publica cifrele probabil zilele următoare.
Dat fiind că, în noiembrie, același preț mediu a fost de 836 de lei/MWh, am avut așadar în decembrie o scădere semnificativă, de 16% față de luna noiembrie, care a venit probabil pe fondul unui vânt mai bun în unele zile din decembrue dar și al unui consum mai scăzut, pentru că au fost mai multe zile libere.
O scădere binevenită, pentru că vine după o creștere masivă care a avut loc în luna noiembrie, când prețul mediu a atins 836 de lei/MWh, în creștere cu 87% față de luna precedentă. În noiembrie, lună ceva mai friguroasă de obicei, consumul a crescut, și am avut nu mai puțin de trei recorduri consecutive de preț ale acestui an, ca medie zilnică, cu un maxim de 1.666 de lei/MWh.
Comparativ cu situația de acum un an, prețul din decembrie 2024 este mult mai mare. Dat fiind că acum un an prețul era de 402 lei, acum este cu 74% mai ridicat.
Nu se poate spune dacă se reia tendința de scădere a prețurilor, întreruptă de ce s-a întâmplat în noiembrie. Au fost trei luni consecutive în care prețurile au scăzut de la o lună la alta. În octombrie, prețul fusese de 446 de lei, în scădere cu circa 18% față de septembrie. În septembrie, am avut o scădere de circa 13,7% a prețului mediu PZU, sau o reducere de 87 de lei/MWh, față de luna anterioară. Mai devreme, în august, am avut o scădere de circa 12,4% a prețului mediu PZU, față de luna precedentă
Ianuarie este o lună destul de provocatoare,din cauza vremii, dar și a efectelor pe care va avea în piața de energie decizia Ucrainei de a nu prelungi tranzitul de gaze rusești spre Europa prin conductele sale. De la 1 ianuarie, practic nu va mai curge gaz spre Europa prin Ucraina.
La nivelul întregului an, prețul mediu al PZU a fost de 515 lei/MWh, un nivel aproape identic cu cel din anul 2023 (512 lei), influențat de evoluțiile din prima parte a intervalului și, parțial, din vară.
Piața spot nu numai că nu este o piață marginală în România, dar a și ajuns cea mai importantă sursă de energie pentru clienții finali. Potrivit ultimelor date disponibile la OPCOM, în noiembrie 2024, tranzacțiile pe PZU au reprezentat circa o treime (34%) din consumul național de energie electrică.