Prețul spot al energiei electrice urcă la cer seara. Avalanșă de avarii în sistemul energetic național

04 11. 2024
bec

Prețul spot al energiei electrice cu livrare în ziua de 5 noiembrie este de  3.100 de lei/MWh pentru intervalul de livrare 18.00 și 3.227 de lei/MWh pentriu intervalul de livrare 19.00.

Potrivit datelor operatorului pieței, și în orele care deschid și închid acest interval prețurile sunt de peste 2.000 de lei/MWh.

De fapt, după cum puteți vedea și în graficul alăturat, prețul sare brusc – se triplează – la ora 16.00: de la nici 550 de lei în ora precedentă la 1.800 de lei.

Volumele tranzacționate sunt destul de mari în orele de seară, de 2.800-3.000 MWh în fiecare dintre acele intervale orare. Potrivit datelor din mecanismul de cuplare al piețelor spot, în fiecare dintre intervalele orare dintre 17 și 21, România importă, prin PZU cuplat, energie din ambele piețe cu care avem conexiune fizică prin acest mecansim, și din Bulgaria și din Ungaria. Iar importurile ajung să depășească 1.800 MW.

Foarte multe grupuri oprite accidental

Datele Transelectrica pentru ziua de mâine arată că multe grupuri sunt oprite, în multe cazuri accidental. Astfel, este de notorietate că la hidrocentrala Porțile de Fier 1 în acest an este oprit programat  un grup iar altul funcționează la jumătate de capacitate, dar până la finalul lunii mai este oprit planificat încă un grup, iar Hidroelectrica a mai este oprit, de data asta accidental, încă un grup de 110 MW la Râul Mare Retezat, azi și mâine. De asemenea, mai este oprit planificat și un grup de 200 MW (188 MW net) al vechii centrale pe gaze de la Iernut a Romgaz, și, accidental, un grup de 150 MW (120 MW net) al centralei pe cărbune Craiova 2. Mai grav, de azi până pe la finalul zilei de 6 noiembrie, jumătate din centrala pe gaze a Petrom de la Brazi de 860 MW este și ea oprită, tot accidental.

Importurile ar putea atinge o treime din consum la iarnă, seara

Consumul național de energie electrică poate ajunge, în vârful de seară, la circa 9.500 MW dacă se vor înregistra temperaturu foarte joase, iar importurile pot ajunge la 3.000 MW în acele momente, dacă nu va fi vânt pentru eoliene.

“În zile normale de iarnă, consumul va ajunge, la vârfurile de seară, undeva la 9.000 MW. Dacă vom avea parte de zile cu ger, cu temperaturi extreme, am luat în calcul o creștere spre 9.500 MW. În aceste condiții, încercăm să activăm toate resursele energetice din România, dar, pentru că suntem puternic dependenți de energia regenerabilă, dacă nu vom beneficia de aportul centralelor din regemerabil, în special al energiei eoliene la vârful de seară, putem ajunge la importuri de 3.000 MW”, a spus recent Virgiliu Ivan, șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN) din subordinea Transelectrica