Prețul spot la energie electrică continuă să scadă în România. Energia s-a ieftinit și în aprilie, iar prețurile medii se apropie de cel reglementat
Nivelul de preț din aprilie este cu peste 12 % mai mic decât luna trecută, martie, când prețul mediu ponderat PZU a fost de 544 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței.
Față de acum un an, prețul mediu ponderat din martie 2023 este cu 46% mai mic. În aprilie, 2022, a doua lună de după începutul războiului din Ucraina, prețul mediu ponderat al pieței spot fusese de 887 lei/MWh, după o creștere explozivă în luna precedentă.
Așadar continua tendința de ieftinire a energiei electrice pe piața de la București. Înainte de ieftinirea din aprilie, a fost cea din martie, când prețul a scăzut cu 21% față de cel de luna precedent, iar în februarie prețul a fost cam la același nivel cu ianuarie. În prima lună a anului prețul mediu ponderat scăzuse cu aproape 47% față de ultima lună din 2022 și se întorsese aproape de nivelul de la finalul lui 2021.
Este adevărat că și sezonalitatea își spune cuvântul – martie 2022 a fost o lună destul de bună din punct de vedere al hidraulicității, ceea ce a dus la o producție bună pentru Hidroelectrica, și a avut și un aport destul de bun al vântului, asta pe fondul unui consum care rămâne redus, foarte rar cu vârfuri de peste 8000 MW orari.
Pe de altă, parte, datele arată o scădere continuă a tranzacțiilor pe piașa spot, cumva explicabil în condițiile în care mare parte din energie este cumpărată de furnizori de la producători prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE), în afara piețelor, la prețul de 450 de lei/MWh. După cum se poate observa, de altfel, prețul mediu ponderat al pieței (cei 475 lei/MWh) a coborât până aproape de cel reglementat prin MACEE.
Astfel, în luna martie (ultima cu date de pe site-ul OPCOM) s-au tranzacționat pe PZU doar 1,55 TWh de energie electrică, ceea ce înseamnă că PZU a avut o cotă de doar 33 % din consumul national de energie electrică. Cifra este cu mult mai mică decât cota PZU de acum un an, din martie 2022, când a fost de 41%, echivalentă unor tranzacții de 2 TWh.
Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.