Prețul spot lunar la energie electrică a ajuns sub cel reglementat, după declinul din mai

Prețul mediu  al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) a fost, în luna mai, de 430,7 lei/MWh, conform datelor noastre. Astfel, prețul mediu spot lunar a coborât, pentru prima, dată sub cel reglementat anul trecut.
Mihai Nicuţ - mie, 31 mai 2023, 09:26
Prețul spot lunar la energie electrică a ajuns sub cel reglementat, după declinul din mai

Prețul mediu al pieței spot a continuat coborârea și în luna mai, ajungând la 430,7 lei/MWh, conform datelor noastre – OPCOM nu a prezentat încă cifra –  în condițiiile în care prețul mediu ponderat al lunii aprilie, comunicat de operatorul pieței OPCOM a fost de 475 de lei/MWh.

Astfel, prețul mediu lunar rezultat din tranzacțiilor spot a coborât, pentru prima data, sub nivelul reglementat de 450 de lei/MWh cu care mariii producători de energie electrică vând energia către furnizori în cadrul mecanismului de achiziție centralizată impus de stat la finalul anului trecut.

Față de acum un an, prețul mediu este la jumătate, în condițiile în care, în mai 2022 el era de 1.000 de lei/MWh.

Așadar continua tendința de ieftinire a energiei electrice pe piața de la București. Înainte de ieftinirea mai, a fost cea din aprilie, când prețul mediu ponderat a scăzut cu 12% față de cel din luna martie. Asta după ce, în martie, prețul a scăzut cu 21% față de cel de luna precedent,ă iar în februarie prețul a fost cam la același nivel cu ianuarie. În prima lună a anului prețul mediu ponderat scăzuse cu aproape 47% față de ultima lună din 2022 și se întorsese aproape de nivelul de la finalul lui 2021.

Luna mai a consemnat o premieră pe piața spot de la București – a fost pentru prima dată când energia electrică s-a vândut la preț negativ. Astfel, pe fondul consumului mic, al producției hidro foarte bune, al regenerabilului și, mai ales, al energiei ieftine fotovoltaice venite din Germania, în trei zile de week-end s-au înregistrat intervale orare cu prețuri negative.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile......
Prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Vladimir Putin a recunoscut că apărarea antiaeriană rusă era în acțiune miercuri când aeronava a încercat să aterizeze la Groznîi
Prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Vladimir Putin a recunoscut că apărarea antiaeriană rusă era în acțiune ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut sâmbătă, potrivit Kremlinului, că apărarea antiaeriană rusă era în ...
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni europene
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni ...
Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a răspuns noului pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene extinzând ...
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat documentele de finanţare pentru ...