Preţul ţiţeiului, la minimumul ultimilor 11 ani. Producţia de petrol a României e ameninţată

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului se apropie vertiginos de pragul de 30 de dolari barilul, după scăderile abrupte din ultimele zile. Acest prag este foarte important pentru România: este costul total de extracţie a unui baril de petrol românesc, aşa că o cădere sub acest nivel a cotaţiilor internaţionale poate face exploatarea petrolului din România nerentabilă.
Mihai Nicuţ - joi, 07 ian. 2016, 22:00
Preţul ţiţeiului, la minimumul ultimilor 11 ani. Producţia de petrol a României e ameninţată

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, a scăzut până la 32,85 de dolari pe baril joi dimineaţă, pierzând peste 4% din cotaţie într-o singură zi. În şedinţa precedentă, cotaţia pierduse alte 2,45%. Preţul ţiţeiului WTI, de referinţă pentru piaţa americană, era, ieri dimineaţă, de 32,10 dolari, barilul. Sunt cele mai mici niveluri din ultimii 12 ani. Petrolul s-a ieftinit constant începând din iunie 2014, când un baril se tranzacţiona la peste 115 dolari. Producţia mondială de petrol depăşeşte deja semnificativ cererea şi a dat naştere unui război al preţurilor, fiecare exportator important încercând să-şi conserve sau sporească cota de piaţă.

Dacă prăbuşirea preţurilor este o veste bună pentru consumatori, inclusiv cei din România, care văd preţuri mai mici la carburanţi, efectul advers este pentru companiile care extrag ţiţei şi pentru ţările producătoare.
În 2014, potrivit ultimelor date disponibile, producţia de ţiţei a României a fost de 85 de milioane de barili, în scădere cu 2,1% faţă de anul precedent. Este puţin, doar 0,1% din producţia mondială. În România, OMV Petrom este singura companie care extrage ţiţei şi, dacă preţurile vor scădea şi mai mult, producţia de petrol ar putea deveni nerentabilă.

Potrivit ultimului raport financiar al companiei, costul de producţie pentru un baril de petrol a fost de 13,51 dolari în primele nouă luni ale anului trecut, dar acesta include doar o parte din cheltuiala totală a companiei pentru a produce un baril de ţiţei.

În industria petrolieră se foloseşte un indicator denumit „total lifting cost”, pe care Petrom nu îl face public, însă. El cuprinde atât costul de producţie, dar şi cheltuielile şi investiţiile în explorare, amortizările, la care se adaugă şi taxele. Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, bazate pe datele publice din primele nouă luni ale anului şi pe baza raportului companiei pe anul 2014, costul total pe care îl are Petrom pentru a produce un baril de petrol se ridică la aproape de 30 dolari, în medie, pentru toate zăcămintele pe care le deţine. Aşadar, costul total de producţie este foarte aproape de preţul de vânzare, iar dacă preţul mai scade, extracţia de ţiţei din România poate deveni nerentabilă.

Singura şansă pentru Petrom a fost să reducă din cheltuielile pentru investiţii, care au scăzut cu 33%, în primele nouă luni ale anului trecut. Compania a mai renunţat, de asemenea, la producţia în zeci de zăcăminte cu producţie redusă, dar şi la unele proiecte de redezvoltare a altor zăcăminte, pentru că toate devin prea costisitoare în condiţiile în care preţul ţiţeiului este la mai puţin de o treime faţă de cât era acum un an şi jumătate.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...