În 5 noiembrie, acţionarii producătoarei de cabluri Romcab Târgu-Mureş (MCAB) vor decide majorarea de capital cu aproape 19% până la 27,9 milioane de lei. Peste 69% din acţiuni sunt ale firmei Sadalbari SRL, controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer şi votul pozitiv nu ar trebui să fie o problemă.
Majorarea de capital se va face cu o primă de emisiune rar întâlnită pe piaţa românească, care va face ca acţiunile MCAB să devină unele dintre cele mai scumpe de pe piaţă. Compania cere acţionarilor deja existenţi 50 de lei / pentru o acţiune nou emisă, la valoarea nominală de 2,5 lei adăugându-se o primă de emisiune de 47,5 lei / acţiune.
Acţiunile pentru care acţionarii existenţi nu şi-au exercitat dreptul de preferinţă, vor fi vândute oricui altcuiva dar la un preţ de 70 de lei / titlu, prima de emisiune ridicându-se la 67,5 lei / acţiune. În vreme ce valoarea nominală se înregistrează în capitalul social, primele de emisiune intră în rezervele companiei.
Joi, la Bursă, acţiunile MCAB s-au vândut cu 7,46 lei / titlu, cu aproape 4,5% mai mult decât miercuri.
Compania cere de pe piaţă cel puţin 88 de milioane de lei (în cazul în care toţi acţionarii vor veni cu bani de acasă) şi cel mult 123,7 milioane de lei, dacă toate titlurile vor fi vândure la 70 de lei / acţiune.
Printre acţionarii minoritari se numără şi banca de investiţii americană Morgan Stanley, care are mai puţin de 10 % din acţiuni şi fondul de investiţii Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund.
Romcab (MCAB) se va transfera pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), de pe piaţa Rasdaq, care trăieşte astăzi ultima zi de tranzacţii. Preşedintele consiliului de administraţie este fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, devenit celebru pe piaţă în 2007, pentru afirmaţia că investitorii la bursă nu s-ar deosebi de investitorii în cârnaţi.
Romcab produce cabluri industriale de o mare varietate, inclusiv fibre optgice. Va înregistra, în acest an, o cifră de afaceri de circa 180 milioane euro, şi ar ajunge în doi – trei ani la jumătate de miliard de euro. Afacerile companiei au crescut de 17 ori, în şase ani, până la 661 milioane de lei în 2014, mai mult cu 42% faţă de 2013. Profit net de 6,8 milioane de lei din 2014 a fost în creştere cu 63%. Pentru 2015, Romcab şi-a bugetat o creştere de 10-15% a cifrei de afaceri.