Preţuri mari în prima zi a bursei de start-up-uri AeRO. Carpathia Capital şi Sameday Courier au spart gheaţa

Acţiunile celor dintâi companii listate pe piaţa AeRO pentru start-up-uri şi IMM-uri s-au vândut relativ scump în prima lor zi de tranzacţionare. Acţiunile Delivery Solutions (Sameday Courier) şi Carpathia Capital promit, însă, să se scumpească şi mai mult.
Adrian N. Ionescu - joi, 26 feb. 2015, 06:43
Preţuri mari în prima zi a bursei de start-up-uri AeRO. Carpathia Capital şi Sameday Courier au spart gheaţa

Piaţa AeRO pentru start-up-uri şi IMM-uri, din cadrul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a debutat miercuri cu două listări spectaculoase, atât prin natura companiilor cât şi prin mecanismul de formare a primelor preţuri.

Delivery Solutions (SDAY) este cea dintâi companie de curierat din România care s-a instalat pe nişa livrărilor în aceeaşi zi şi operează brandul Sameday Courier.

Carpathia Capital (CRPC) este o firmă de investiţii de tip private equity înfiinţată special pentru piaţa românească de compania mamă din Polonia. Aceasta, pe nume INC, a strâns capitaluri de peste un miliard de euro pentru finanţarea companiilor de pe piaţa de origine.

Un exerciţiu de piaţă

Antreprenorii celor două companii sunt încrezători că valoarea acestora va creşte mult în următorii ani şi au stabilit preţuri de intrare pe piaţă relativ mari.

În prima lor zi de tranzacţionare pe piaţa AeRO, acţiunile Delivery Solutions (SDAY) s-au vândut în medie cu 7,65 lei / titlu. La acest preţ, valoarea companiei (capitalizarea bursieră) este de aproape 15 ori mai mare decât profitul operaţional al companiei pe anul trecut.  Nici în vremurile bune companiile româneşti nu se vindeau la multiplicatori atât de mari.

Din afacerile nete de aproape 1,6 milioane de lei, SDAY a înregistrat un profit de jumătate de milion. Profitul pe anul trecut ar fi fost mai mare fără investiţiile în sistemului Lokko, prin care „Sameday Courier  accelerează dezvoltarea serviciilor same hour/food delivery”, potrivit memorandumului prezentat cu ocazia listării.

Dacă firma îşi va atinge ţintele în anii următori, multiplicatorul actual faţă de profitul net ar fi sub 5 în următorii doi ani, respectiv sub 4 în 2017. În 2017, profitul net al SDAY ar urma să fie de 1,84 milioane de lei, de peste patru ori mai mare decât cel de anul trecut.

Multiplicatorii de preţ ar urma, astfel, să se apropie de cei la care managerii fondurilor de investiţii se arată dispuşi să cumpere companii tinere şi promiţătoare din România, potrivit unor estimări de piaţă.

Preţul de deschidere al acţiunilor SDAY a fost stabilit de evaluatorii companiei la 7,55 lei/titlu. În prima zi de tranzacţii, acţionarii companiei, Octavian Bădescu (70%) şi Lucian Bălţaru (30%) şi-au vândut câte 10% din deţinerile lor pentru a crea lichiditatea iniţială a titlurilor. Preţul maxim a fost de 7,8 lei.

Compania de curierat a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 1,6 milioane de euro, în creştere cu 50% faţă de anul precedent. Pentru anul 2015, Sameday Courier estimează o cifră de afaceri cuprinsă între 2 şi 2,5 milioane de euro şi o rată a profitului de două cifre.

Consultantul Sameday Courier pentru listarea pe AeRO este compania FSA Advisory. Planurile de dezvoltare ale companiei includ consolidarea poziţiei în curieratul local şi va fi finanţat inclusiv prin majorări de capital prin bursă.

SDAY are o politică de repartizare prin dividende a cel puţin 50% din profit.

Carpathia Capital (CRPC), a doua companie listată azi pe AeRO, vine din Polonia, operează un fond de investiţii dedicat finanţării afacerilor mici şi urmează să acopere golul de finanţare lăsat de fondurile de tip private equity, care caută ţinte de plasament de cel puţin 5 milioane de euro fiecare.

Carpathia Capital (CRPC) a fost înfiinţată anul trecut special pentru capitalizarea companiilor mici din România, de compania poloneză INC, care derulează aceeaşi activitate în Polonia. CRPC a strâns deja în Polonia 5,8 milioane zloţi (6,1 mil. lei) de la 32 de investitori individuali şi două firme, printr-un plasament privat realizat în vederea listării pe AeRO. Compania va strânge circa 10 milioane de lei pentru capitalizarea IMM-urilor din România cu până la un milion de lei, potrivit memorandumului de prezentare pentru listare.

Acţiunile emise în scopul intrării pe AeRo au fost vândute la preţul de 3 zloţi (3,15 lei) pe titlu, în plasamentul privat anterior listării, iar preţul de deschidere pe AeRO al acţiunilor CRPC a fost de 3,9 lei/titlu. În minutele următoare cotaţia a urcat la 4,3 lei/titlu şi până la 6 lei spre finalul zilei, deci cu 100% mai mult.

La preţul mediu de cotaţia de 4,635 lei/titlu, Carpathia Capital este evaluată la 11 milioane de lei, dacă sunt luate în calcul şi acţiunile preferenţiale deţinute de INC (aproape 50% din total). Acţiunile preferenţiale ale INC dau drepturi de vot duble faţă de deţinere.
INC este consultantul autorizat al Carpathia.

Exerciţiul analitic de mai sus ignoră premeditat faptul că acţiunile respective nu sunt  într-atât de lichide încât valoarea de piaţă să fie mai mult decât un prim reper pentru valoarea lor viitoare. Totuşi, exerciţiul este util, având în vedere ambiţiile curajoase atât ale antreprenorilor cât şi ale administratorilor AeRO.

AeRO şi relansarea dezvoltării Bursei

Alte 15 companii mici sau start-up-uri ar intenţiona să se listeze, pe piaţa AeRO, potrivit unor surse apropiate acesteia. BVB a reproiectat condiţiile de listare pe sistemul alternativ care este, în fapt, AeRO,  astfel încât companiile mici, dar cu mare potenţial de creştere, să fie încurajate să exerseze prezenţa la Bursă, în scopul atragerii de finanţare.

„Sunt convins că aceasta este o zi istorică. Oamenii se schimbă, unii dintre noi vor începe alte cariere, oameni noi vor apărea pe scena pieţei de capital, dar AeRO va fi un semn permanent de inovare şi creativitate, va fi o marcă a României”, a declarat, cu prilejul lansării noii pieţe, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Sobolewski vrea să repete succesul pieţei New Connect pe care a înfiinţat-o la Bursa din Varşovia.
Antreprenorii mici care îşi vor lista companiile pe AeRO ar putea să dea o lecţie, prin succesul lor, şefilor companiilor mai mari care ezită să caute finanţare la Bursă, sau o fac la preţuri nerealiste.

Astfel, AeRO devine mai mult decât locul de refugiu a circa 300 de  companii care nu vor, totuşi, să se retragă complet de la Bursă, în urma desfiinţării Rasdaq.

Prin AeRO Bursa se deschide IMM-urilor şi companiilor aflate la început de drum (start-up-uri), care nu îndeplinesc criteriile de mărime şi vechime pentru listarea pe piaţa principală, dar care pot avea rate ridicate de creştere.

Pentru admiterea pe AeRO, companiile trebuie să aibă o valoare de piaţă anticipată de cel puţin 250.000 de euro şi  să aibă un free-float (pondere de acţiuni în circulaţie liberă) de cel puţin 10% din total, sau minimum 30 de acţionari.
 
Printre companiile care vor la AeRO se numără şi cea care încearcă să relanseze marca autohtonă de biciclete Pegas, altă dată la mare căutare în România.

Atelierelor Pegas li s-ar putea alătura producătorii berii Zăganu şi croitorii de la Tudor Personal Tailor, dar şi multe compani de IT & C.

Echipa lui Sobolewski de la Bursa din Varşovia a construit, din 2007, piaţa după care este inspirat sistemul AeRO, unde au venit peste 400 de companii. Acum au o capitalizare de 2,2 miliarde de euro. Şi la Londra celebra LSE ope­rează de 20 de ani o piaţă dedicată star­t-up-urilor, populată de circa 3.000 de firme.

Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...