Care sunt acum prețurile la principalele materiale de construcții și cu cât au crescut de la începutul lui 2022

Materialele de construcții sunt mai scumpe decât anul trecut. Dacă la anumite categorii prețurile au rămas stabile, după creșterile cauzate odată cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, sunt materiale care n-au bătut pasul pe loc. Spre exemplu, în sectorul materialelor de construcții pentru drumuri s-au înregistrat creșteri considerabile, potrivit datelor eDevize.ro, furnizate la solicitarea Economica.net.
Andrada Ghira - mar, 11 iul. 2023, 22:06
Care sunt acum prețurile la principalele materiale de construcții și cu cât au crescut de la începutul lui 2022

Materialele de construcții sunt mai scumpe decât anul trecut. Astfel, prețul asfaltului a crescut considerabil și este cu aproape 46% mai mare față de decembrie 2022. Dacă ne comparăm cu trimestrul al doilea, creșterea este de aproape 52%. Astfel, o tonă de beton asfaltic B16 costa în trimestrul II al acestui an 534 de lei.

„Această creștere poate fi atribuită unei serii de factori, inclusiv creșterea prețurilor la petrol, problemele legate de lanțul de aprovizionare și în primul rând cererea crescută pentru proiecte de infrastructură”, potrivit reprezentanților eDevize.ro.

Un alt material important în construcția de drumuri care a înregistrat o creștere de preț este piatra spartă. Un metru cub a depășit în trimestrul II pragul de 100 de lei. Față de finele lui 2022, creșterea este de 22%, iar față de aceeași perioadă a anului trecut creșterea este de 44%.

„În concluzie, în timp ce prețurile generale în industria construcțiilor au rămas stabile în prima jumătate a anului 2023, prețurile materialelor pentru construcția de drumuri au înregistrat creșteri semnificative. Acest lucru ar putea avea un impact pe termen lung asupra costurilor și calendarului proiectelor de infrastructură dacă tendința de creștere a prețurilor continuă”, potrivit reprezentanților eDevize.ro.

O creștere semnificativă de preț a mai fost înregistrată și de conductor de cupru FY de 2,5 mm. Față de finele lui 2022, prețul este cu 46% mai mare și a ajuns la 1,8 lei/metru.

Ce prețuri sunt la celelalte materiale de construcții

Polistirenul EPS 80 s-a scumpit și el destul de mult în ultima jumătate de an, iar prețul e mai mare cu 36% față de finele lui 2022. Un metru pătrat costă acum 38 de lei, față de 28 de lei cât era atunci, mai arată datele eDevize.ro furnizate la solicitarea Economica.net.

N-au rămas pe loc nici prețurile la blocurile ceramice. 15% este creșterea față de finele lui 2022, iar acum o cărămidă cu dimensiunile de 375x290x238 mm costă aproape 12 lei, față de 10 lei. În urmă cu un an, prețul era de 8 lei/cărămidă.

Prețul lemnului, unul dintre cele mai folosite materiale pentru construcții, a crescut pe parcursul anului trecut, iar în 2023 această tendință s-a menținut. Față de finele lui 2002, prețul unui metru cub de lemne este ușor mai mare, cu 5%. Față de trimestrul doi din anul trecut, creșterea e de 16%.

Fierul beton și elementele din fier s-au scumpit destul de mult odată cu războiul împotriva Ucrainei, la 6,3 lei/kg, apoi a revenit anul acesta la prețul de la începutul lui 2022, când un kg costa 4,9 lei.

Și betonul s-a scumpit, însă e unul dintre materialele de construcții care a înregistrat o ușoară creștere față de finele lui 2022. Această creștere e de 5%, însă dacă e să comparăm datele cu cele din trimestrul II al anului trecut, prețul a crescut cu aproape 30%.

Untitled infographic
Infogram

150 de milioane de euro, ajutoare de stat pentru fabrici

Guvernul a aprobat săptămâna trecută o schemă de ajutor multianuală pentru producătorii de materiale de construcții care vor să construiască noi fabrici. Pentru anul acesta, bugetul este de 150 de milioane de euro.

Ca să contăm atunci când Ucraina va începe reconstrucția, trebuie să avem și cu ce. Or, România importă 70% din materialele de construcție și suntem deficitari pe mai multe categorii de produse, precum bitum, acolo unde avem un singur producător.

„Măsura poate fi bună, pentru că nu sunt foarte mulți producători de materiale de construcții în România, și mai ales dacă vrem să participăm la reconstrucția Ucrainei. Efectul acestei scheme nu se va vedea imediat. Suma e mică, în primă etapă. Gândiți-vă că doar o linie de gips-carton care să producă 10 milioane de mp costă 50 de milioane de euro. O fabrică de sticlă plată ar costa 150 de milioane de euro. Și vorbim de fabrici care să producă o cantitate care să conteze la nivel european. Nu pot fi făcute fabrici de dimensiuni mici”, a declarat pentru Economica.net, Cristian Erbașu, președintele Federeației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) și proprietarul companiei Construcții Erbașu.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...