În prezent, aproape 80 la sută dintre importurile britanice de alimente provin din state membre ale Uniunii Europene. În cazul în care Londra nu va semna un acord cu Bruxellesul post-Brexit, relaţiile comerciale bilaterale vor intra sub incidenţa reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
„Un astfel de scenariu va genera presiuni asupra consumatorilor la nivelul preţurilor de consum la produsele alimentare”, a transmis Consorţiul britanic al Companiilor de Retail (BRC), reprezentând principalele supermarketuri. Potrivit estimărilor BRC, tarifele la produsele alimentare comercializate în Marea Britanie ar urma să aibă o creştere de 22%.
Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeană post-Brexit, dar obţinerea acestuia va depinde de respectarea de către Marea Britanie a libertăţilor fundamentale comunitare – libertatea circulaţiei persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului. Theresa May a semnalat că ar putea finaliza negocierile cu UE fără ajungerea la un acord.
Însă negocierile propriu-zise cu Marea Britanie pe tema Brexit vor începe abia după instalarea noului guvern de la Londra, rezultat în urma scrutinului anticipat din 8 iunie, a transmis miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.