Rata anuală a inflaţiei a reintrat în teritoriu pozitiv după 19 luni. Preţurile au crescut cu 0,1%, în ianuarie

Rata anuală a inflaţia a reintrat în teritoriu pozitiv în prima lună a acestui an, pentru prima dată după mai 2015, în condiţiile în care preţurile de consum au crescut cu 0,1% comparativ cu luna ianuarie 2016, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,12% şi al ieftinirii celor nealimentare cu 0,24%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
News.ro - mie, 15 feb. 2017, 07:31
Rata anuală a inflaţiei a reintrat în teritoriu pozitiv după 19 luni. Preţurile au crescut cu 0,1%, în ianuarie

În ianuarie 2017 tarifele serviciilor au scăzut cu 1,08%.

Rata anuală a inflaţiei în ultima lună a anului trecut a fost de minus 0,5% comparativ cu luna decembrie 2015.

În ianuarie 2017, preţul alimentelor a crescut cu 0,9%, în medie, faţă de luna decembrie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,9%, iar preţurile serviciilor – cu 0,4% faţă de luna precedentă, în medie, scrie News.ro.

De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.

Comparativ cu ianuarie 2016, preţurile alimentelor au crescut în prima lună a acestui an cu 1,12%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,24%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1,08%.

Ianuarie 2017 este prima lună care nu mai include efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

Faţă de luna decembrie 2016, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în prima lună a acestui an, la alte legume în afară de cartofi şi fasole (7,3%), cartofi (4,7%), fructe proaspete (4,4%) şi citrice (1,5%).

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în ianuarie la bilete CFR, cu 5,7%, energie electrică (2,8%), combustibili (2,5%), telefon (1,1%) şi gaze (0,8%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.

‘În luna ianuarie 2017, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu ianuarie 2016, este de 27,6% iar cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 60,6%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 11,8%’, precizează INS.

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2016 – ianuarie 2017) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2015 – ianuarie 2016), calculată pe baza IPC, este de -1,4%.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 0,2%, la finalul lunii martie, cu un interval de incertitudine de 0,5% în sus sau în jos, reiese din datele instituţiei.

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare sunt subutilizate de firme si asta ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...