Prețurile de consum în SUA au scăzut în mod neașteptat în luna iunie

Preţurile de consum în SUA au scăzut neaşteptat în iunie, sporind aşteptările că dezinflaţia este în grafic şi Rezerva Federală a SUA (Fed) se apropie de momentul reducerii dobânzii, pe fondul situaţiei solide pe piaţa muncii, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 11 iul. 2024, 17:05
Prețurile de consum în SUA au scăzut în mod neașteptat în luna iunie

Luna trecută, indicele preţurilor de consum a scăzut cu 0,1%, după ce în mai nu s-a modificat, conform datelor Biroului de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS), publicate joi.

În ritm anual, indicele preţurilor de consum a urcat cu 3% în iunie, după un avans de 3,3% în mai, în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere lunară de 0,1% şi un avans anual de 3,1%.

În iunie 2022, indicele preţurilor de consum atinsese nivelul de vârf de 9,2%. În primul trimestru din 2024 inflaţia a accelerat, pe fondul cererii interne solide, şi este departe de ţinta Fed, de 2%.

La ultima şedinţă de politică monetară, oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Pe fondul dobânzilor ridicate, economia SUA a încetinit, analiştii estimând în trimestrul doi din 2024 un avans anual de 1,8%.

Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a declarat marţi că „mai multe date încurajatoare” vor întări încrederea că inflaţia scade spre ţinta Fed de 2%, iar datele recente indică „un progres modest” în privinţa preţurilor.

Oficialul a avertizat că o scădere a dobânzilor prea redusă sau realizată prea târziu ar pune în pericol economia şi piaţa forţei de muncă.

„Inflaţia ridicată nu este singurul risc cu care ne confruntăm. O scădere a dobânzilor prea redusă sau prea târziu ar putea afecta economia şi piaţa forţei de muncă. De asemenea, reducerea dobânzilor prea curând sau prea mult ar putea încetini declinul inflaţiei sau chiar ar putea inversa progresele în acest domeniu, susţine Powel.

Declaraţiile sale sugerează că este puţin probabilă o reducere a dobânzilor la viitoarea reuniune Fed, care va avea loc în perioada 30-31 iulie. Traderii estimează o probabilitate de peste 70% ca Fed să reducă dobânzile în septembrie şi, probabil, în decembrie.

De asemenea, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi energie, a urcat cu 0,1% în iunie, după un avans de 0,2% în mai, şi la 3,3% în ritm anual, faţă de o expansiune de 3,4% în mai.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...