Prețurile de consum în SUA s-au scumpit peste așteptări în luna ianuarie
Departamentul Muncii a informat marţi că indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,3% în ianuarie, după un avans de 0,2% în decembrie. În ritm anual, indicele preţurilor de consum a crescut cu 3,1% în ianuarie, după un avans de 3,4% în decembrie.
Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere a preţurilor de consum de 0,2% în ianuarie comparativ cu decembrie şi un avans de 2,9% în ritm anual.
Inflaţia de bază (core), care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi energie, a crescut cu 0,4% în ianuarie, după un avans de 0,3% în luna decembrie. În ritm anual, inflaţia de bază a rămas stabilă la 3,9% în luna ianuarie.
Chiar dacă datele Departamentului Muncii i-au dezamăgit pe analiştii, care mizau pe o coborâre a inflaţiei sub pragul de 3% pentru prima dată după luna martie 2021, pieţele financiare prognozează că Banca centrală a SUA va începe să reducă dobânzile în luna mai. Oficialii Fed au subliniat că nu se grăbesc să reducă dobânzile şi vor să vadă dovezi concludente că inflaţia este pe o traiectorie sustenabilă de scădere. Începând din lua martie 2022, Fed a majorat dobânda de politică monetară cu 525 de puncte de bază până la intervalul actual cuprins între 5,25% şi 5,50%.
Chiar dacă au fost făcute progrese semnificative în combaterea inflaţiei ridicate, care în luna iunie 2022 a atins un vârf de 9,1%, există în continuare riscuri, inclusiv posibilitatea unor noi probleme pe lanţurile de aprovizionare din cauza perturbării transportului maritim în Marea Roşie şi a secetei are afectează tranzitul prin Canalul Panama. Totuşi perspectivele pentru inflaţie rămân în mare parte favorabile deoarece scumpirea chiriilor este aşteptată să se modereze în acest an.
După ce a majorat costul creditului la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, pentru a limita cererea şi a frâna astfel inflaţia ridicată, Fed intenţionează în prezent să înceapă să reducă dobânzile în lunile următoare.
Inflaţia este şi una din principalele teme de campanie în cursa pentru Casa Albă, deoarece explozia preţurilor a redus semnificativ puterea de cumpărare a gospodăriilor, atât în cazul cumpărăturilor de la supermarket, cât şi în cazul chiriilor sau pentru a face plinul la benzinărie.