Preţurile din benzinării şi comisioanele băncilor vor putea fi comparate – proiect al Consiliului Concurenţei

Economica.net
24 11. 2016
bogdan-chiritoiu-600x375_50040900

„Consiliul Concurenţei va încerca să dezvolte un astfel de proiect şi în alte zone. Am anunţat deja că dorim implementarea unui astfel de proiect şi la nivelul benzinăriilor. Dorim ceva similar şi pe piaţa asigurărilor de viaţă. Există şi o preocupare din partea UE”,a declarat Bogdan Chiriţoiu.

În ceea ce priveşte monitorizarea preţurilor la combustibili, preşedintele Consiliului Concurenţei susţine că există deja portaluri de acest tip, iniţiative private, cu care instituţia ar putea colabora. „Există astfel de proiecte în piaţă. Vom vedea dacă putem ajuta. În schimb, pe zona de servicii financiare este obligatoriu”, a explicat Preşedintele Consiliului Concurenţei.

La randul său, Marcel Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, a declarat că, în curând, va exista un proiect şi în domeniul serviciilor financiar bancare. Astfel, clienţii vor putea compara comisioanele percepute de bănci. 

„În lunile martie-aprilie va fi finalizata platforma online unde clienţii vor putea vedea şi compara comisoanele bancare ale tuturor bancilor din România”, a declarat Pandelica. El a mai spus că această platformă reprezintă de fapt punerea în aplicare a unei directive a Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că toate băncile vor fi obligate să raporteze comisioanele percepute.  „Sperăm ca până la finele anului să putem implementa ordonanţa (de punere în aplicare a Regulamentului European n.red)”, a mai explicat Pandelica.
 
Consiliul Concurenţei lansează astăzi, 24 noiembrie, Monitorul Preţurilor. Pe platforma online vor putea fi aflate preţurile produselor de bază comercializate de cei mai mari retaileri din industria alimentară. Monitorul preţurilor este disponibil pentru toţi clienţii interesaţi.

În proiect au intrat toţi marii comercianţi alimentari (Mega Image, Carrefour, Lidl,  Kaufland, Selgros, Penny, Profi). 

Platforma „Monitorul preţurilor”, care va fi administrată de Consiliul Concurenţei, va cuprinde până la 128 de produse din 64 de categorii şi este un proiect pilot care se desfăşoară doar în Bucureşti şi judeţul Ilfov.