”Noi am propus în şedinţa coaliţiei reglementarea pentru partea casnică. Lăsaţi-ne să vedem scenariile şi preţurile cum evoluează”, a spus ministrul.
Virgil Popescu a arătat că se poate reveni la piaţa reglementată, pentru o perioadă scută de timp şi având şi directiva 944 transpusă, care spune că se pot face intervenţii pe preţuri, pe o perioadă limitată.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că în opinia sa, preţul din energie, de la 1 aprilie, va trebui reglementat, pe o perioadă de şase luni.
”Rămân la părerea personală că preţul de la 1 aprilie va trebui reglementat. Pe o perioadă de şase luni, legea ne lasă să facem aces lucru”, a spus preşedintele PSD, arătând că trebuie depăşite aceste două luni şi apoi celelalte şase.
Se tot vorbește despre re-reglementarea pieței
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, liderul PNL, a declarat, luni, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare unde s-a decis noua schemă de sprijin , că PNL propune ca, pentru o perioadă determinată, consumatorul casnic să plătească un preţ reglementat la energie
„PNL va avea două propuneri simple: pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată până în 6 luni de zile, poate mai puţin, la un preţ reglementat, pentru consumatorul companii mici, mijlocii şi restul consumatorilor discutăm de variante de compensare de la buget”, a afirmat Cîţu, citat de Agerpres. El a explicat atunci că este vorba de un preţ reglementat, aşa cum a fost pe piaţa reglementată.
Citește și: Cîțu anunță că PNL vrea introducerea unui tarif reglementat pentru consumatorul casnic de energie
În acea ședință nu s-a decis însă reglementarea prețurilor, ci extinderea prevederilor referitoare la plafonarea prețurilor și a compensațiilor din facturi.
Ultima dată, statul a impus prețuri reglementate la energie și gaze prin OUG114/2018, de la 1 ianuarie 2019. La 1 iulie 2020 au fost re-liberalizate prețurile la gaze, iar la 1 ianuarie 2021 prețurile la energie electrică.