‘2016 vine cu cel puţin 1.000 de camere în sistem all-inclusive, vine cu servicii mai bune şi mai diversificate pentru ca hotelierii să îşi poată păstra clienţii. De fapt, mă aştept ca în următorii ani să asistăm la o explozie de hoteluri all-inclusive în România. Opţiunile turiştilor se îndreaptă tot mai mult spre hoteluri superioare, îşi upgradează preferinţele – cei care mergeau la două stele, vor cumpăra sejururi la trei stele, de exemplu’, a precizat preşedintele ANAT.
În 2015, pe litoral au fost 20 de hoteluri care au oferit servicii all-inclusive.
‘Cu toate facilităţile fiscale oferite, mă refer la reducerea TVA, preţurile nu pot să scadă atât timp cât noi facem investiţii importante, iar produsele cumpărate pentru acestea au TVA de 24%. Îmbucurător este că mulţi români se reîntorc pe litoralul nostru şi văd oportunităţile de aici. Din păcate, sunt încă prea mulţi români care nu au puterea financiară să îşi petreacă câteva zile de vacanţă pe litoral’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală.
Cât priveşte numărul de turişti prezenţi pe litoralul românesc în acest an, părerile sunt împărţite. În timp ce hotelierii spun că numărul turiştilor a fost cu circa 20% mai mare, agenţiile de turism estimează o creştere de 5-6% pentru Mamaia, iar pentru sudul litoralului vânzări de pachete mai mari cu 10% comparativ cu 2014.
‘2015 a fost un an foarte bun pentru turismul românesc, toată lumea a fost fericită, hotelieri, agenţii, toţi cei implicaţi. Am avut o creştere consistentă a numărului de turişti comparativ cu alţi ani. O noutate este că, pentru prima dată, sudul litoralului arată că are potenţial de creştere şi arată că doreşte să crească constant’, a spus preşedintele ANAT.
Valoarea medie a unui pachet turistic cumpărat prin agenţiile din România pentru litoral a fost de 640 lei. Staţiunile care nu au înregistrat creşteri de vânzări prin agenţii au fost Costineşti, Cap Aurora şi Olimp.
‘În acest an am optat să organizăm, în premieră, două burse de turism pentru litoral, una la Mamaia, cealaltă la Venus. Există probleme specifice, modul de ofertare a staţiunilor din Mamaia şi din sudul litoralului sunt puţin diferite, abordările pe perioade şi pe oferte sunt diferite atât în ceea ce priveşte hotelierii, cât şi agenţii de turism. Inclusiv problemele cu autorităţile locale sunt diferite’, a spus Aurelian Marin.
Agenţiile de turism au făcut publice primele oferte pentru anul 2016 pe litoralul românesc. Preşedintele ANAT este încrezător că vânzarea acestora se va realiza încă de la sfârşitul lunii septembrie, aşa cum s-a întâmplat şi în toamna anului 2014.