Preţurile petrolului au crescut cu peste 4% după armistiţiul convenit de SUA şi China în războiul comercial

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 4%, după armistiţiul comercial convenit de Statele Unite şi China, pentru o perioadă de 90 de zile, şi reducerea producţiei anunţată de provincia canadiană Alberta, în timp ce OPEC este pe cale să reducă la rândul ei livrările, transmite Reuters citat de News.ro.
Economica.net - mar, 04 dec. 2018, 06:12
Preţurile petrolului au crescut cu peste 4% după armistiţiul convenit de SUA şi China în războiul comercial

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a urcat cu 3,75%, la 61,69 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 3,97%, la 52,95 dolari pe baril. Pe parcursul tranzacţiilor de luni, ambele referinţe au crescut cu peste 5%, scrie News.ro.

China şi Statele Unite au convenit weekendul trecut, la reuniunea G20 din Argentina, să nu impună tarife comerciale suplimentare pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile, pe parcursul negocierilor pentru rezolvarea disputelor existente.

Războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii a tensionat puternic comerţul mondial şi a provocat temeri legate de o încetinire a creşterii economiei mondiale.

Ţiţeiul nu a fost inclus pe lista produselor taxate suplimentar, dar traderii au spus că încrederea susţine pieţele petrolului.

Cotaţiile de luni au fost susţinute şi de anunţul provinciei Alberta, care va obliga producătorii să reducă producţia cu 8,7%, respectiv cu 325.000 de barili pe zi, pentru a evita acumularea de stocuri.

Membrii OPEC se vor reuni joi pentru a decide nivelul producţiei. Organizaţia, împreună cu Rusia, ar urma să anunţe reducerea livrărilor, pentru a limita oferta excedentară care a dus la scăderea preţurilor cu aproximativ o treime, începând din octombrie.

În cadrul OPEC, Qatarul a anunţat că se va retrage din organizaţie începând cu luna ianuarie. Producţia de petrol a emiratului este de numai 600.000 de barili pe zi, dar Qatarul este în schimb cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate.

Decizia Qatarului de a se retrage din OPEC arată frustrarea producătorilor mici faţă de rolul dominant al Arabiei Saudite şi al Rusiei, a declarat guvernatorul iranian al OPEC, Hossein Kazempour. Acesta a adăugat că reducerile de producţie trebuie aplicate numai de statele carre au crescut livrările.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...