Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 2%, după reducerea producţiei de către OPEC şi stabilizarea burselor

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 2%, continuând redresarea de la cel mai scăzut nivel din ultimul an şi jumătate atins în decembrie datorită reducerii producţiei de către OPEC şi stabilizării burselor de acţiuni, transmite Reuters citat de News.ro.
Economica.net - mar, 08 ian. 2019, 07:16
Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 2%, după reducerea producţiei de către OPEC şi stabilizarea burselor

Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 2%, la 58,19 dolari pe baril. Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,7%, la 49,23 dolari pe baril, scrie News.ro.

Contractele futures pentru petrol au avansat cu circa 9%, începând de lunea trecută.

”Activităţile îşi revin treptat pe piaţă, de la un nivel foarte scăzut al preţurilor”, a declarat analistul Olivier Jakob al firmei Petromatrix.

Preţurile sunt susţinute de acordul de reducere a livrărilor convenit de OPEC şi de unii producători din afara organizaţiei, între care Rusia şi Oman.

Livrările de petrol ale OPEC au scăzut în decembrie cu 460.000 de barili pe zi, la 32,68 de milioane de barili pe zi, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters săptămâna trecută, cele mai mari reduceri fiind efectuate de Arabia Saudită.

OPEC şi aliaţii săi încearcă să ţină sub control creşterea ofertei globale de ţiţei, determinată în mare parte de Statele Unite, unde producţia a depăşit 11 milioane de barili pe zi, în 2018.

Potrivit traderilor, stocurile de petrol ale Statelor Unite din Cushing, Oklahoma, centrul de livrare pentru contractele futures americane, au scăzut cu 565.000 de barili, de marţi până vineri, au spus traderii, citând date oferite de firma Genscape.

Goldman Sachs şi-a redus estimările referitoare la preţul mediu al petrolului Brent în 2019 la 62,5 dolari pe baril, de la 70 de dolari pe baril, din cauza celor mai puternici factori negativi de după 2015.

Societe Generale a revizuit la rândul său estimarea privind preţul petrolului Brent cu 9 dolari, la 64 de dolari pe baril, şi a redus previziunea referitoare la ţiţeiul american uşor cu 9 dolari, la 57 de dolari pe baril.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune ministrul Finanțelor după decizia S&P despre ratingul României
Ce spune ministrul Finanțelor după decizia S&P despre ratingul României
Evaluarea Standard & Poor's validează faptul că disciplina bugetară este nu doar necesară, ci şi posibilă, şi reprezintă un semnal important că pieţele internaţionale recunosc eforturile......
Temperaturi extreme în Bucureşti şi alte şapte judeţe – Unde vor fi cele mai ridicate temperaturi la sfârşit de săptămână – prognoză oficială ANM
Temperaturi extreme în Bucureşti şi alte şapte judeţe – Unde vor fi cele mai ridicate temperaturi la sfârşit ...
Bucureşti şi alte şapte judeţe din sudul ţării se află sub Cod portocaliu de caniculă joi, în timp ce mai mult de ...
Kim Jong Un a făcut apel la soldații săi să se pregătească pentru un război adevărat
Kim Jong Un a făcut apel la soldații săi să se pregătească pentru un război adevărat
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut apel la soldații săi să se pregătească pentru un adevărat război în timpul ...
Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră, vapoarele nu pot încărca țiței. Petrolul kazah, care alimentează România și Europa, nu poate ieși pe piețe
Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră, vapoarele nu pot încărca țiței. Petrolul kazah, care alimentează România ...
Tancurile petroliere străine sunt momentan restricționate să încarce petrol în principalele porturi ale Rusiei la Marea ...